Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Српско филантропско удружење / Serbian Philanthropic Association /, непрофитна и нестраначка организација са седиштем у Њујорку, која окупља младе професионалце српског порекла, 12. новембра организује друго Српско филантропско гала вече у свечаној сали историјског здања “Готам хол” / Gotham Hall / у Њујорку.

Домаћини вечери биће познати српски глумци Марија Каран и Никола Ђуричко, а у програму ће између осталих учествовати гитариста Никола Стајић, награђивани плесни пар Мирослав “Миша” Ранђеловић и Дакота Пици, седмочлани бенд “Ту фанки” (2Функy) из Бостона у којем су и двоје младих Срба Илија Михаиловић и Невена Ђорђевић, као и Срђан и Вукан, гитаристи, који су заштитни знак њујоршке “Кафане”, у којој увесељавају госте својим богатим репертоаром балканске музике.

Удружење на овогодишњој гала вечери прикупља средства за “IT Bootcamp” – ИТ Боотkамп”, бесплатну ИТ школу за преквалификацију у ИТ сектору у Србији. Тај пројекат већ четири године пружа могућност за друштвени напредак појединцима, који нису имали прилику за формално ИТ образовање. Школу је до сада уписало 995 полазника, од којих је више од 450 успешно нашло посао у струци.

“Тим Српског филантропског удружења верује у људе и њихов потенцијал, као и да је образовање кључ напретка и најбоља инвестиција у будућност. Вођени тиме, изабрали смо да се на другој Српској филантропској гала вечери прикупљају донације за ‘ИТ Боотцамп'”, каже Петар Марковић, један од оснивача и председник Управног одбора Српског филантропског удружења, који додаје да поред свог хуманог карактера, ово вече представља и јединствену прилику да се људи српског порекла, који живе и раде у САД окупе и заједно уживају у чарима српске културе и традиције.

“Али и да упознају појединце сличних афинитета, вођене жељом да помогну и допринесу очувању српске културне баштине”.

Та жеља навела је младе професионалце из Њујорка да пре две године организују прво Српско филантропско гала вече у Њујорку из којег је и проистекла ова нова организација. Пре две године, у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац и захваљујући великодушним донацијама више од 350 званица из Њујорка, али и других делова САД и Канаде, прикупљено је 58.000 долара за Дивац стипендије, програм који та фондација спроводи у Србији од 2017. године.

Тим новцем обезбеђено је 50 стипендија ученицима средњих школа који постижу изванредне академске резултате, а одрастају у тешким условима, наводе у организацији.

После једногодишње паузе због пандемије, млади професионалци српског порекла из Њујорка, сада и званично окупљени у Српско филнатропско удружење, надају се да ће и друго Српско филантропско гала вече бити успешно релизовано и обезбедити значајна средства – овог пута за “ИТ Бооткамп”.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here