Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

На почетку пандемије на списку симптома ковида 19 били су кијавица, температура, губитак чула мириса и укуса… Како је време пролазило, списак је постајао све дужи, па је сада јасно да и промене на кожи, језику или глави могу указивати на коронавирус.

Према неким истраживањима, код једног од пет пацијената оболелих од ковида 19, промене на кожи могу бити једини симптом инфекције.

Доктор Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне болести, каже да се промене на прстима шака и стопала јављају најчешће код млађих оосба и да су један од најчешћих симптома током ковид инфекције.

“Манифестују се одређеним чворићима или пликчићима на самим крајевима прстију, око ноктију. Знају бити врло болни и трају онолико колико траје и инфекција. Због црвене боје, промене личе на промрзлине. Када пликови пукну, праве се красте”, објашњава доктор Адамовић.

Каже да се промене повлаче када се заврши инфекција, а на местима на којем су биле дешава се перутање коже, које временом такође пролази.

Промене у усној дупљи 

Доктор Адамовић каже да ковид изазива и промене у усној дупљи, па се може јавити језик који изгледа као географска мапа, али и мале ранице, гнојни чворићи или афте.

“Та клиничка слика која се деси у усној дупљи је код таквих пацијената веома шаролика. Када почну промене, може се јавити вишак кандиде – једна белина која је последица размножавања кандиде”, објашњава доктор Адамовић.

Каже да пацијенти могу сами себи помоћи пре свега смањивањем количине те гљивице.

“Биће довољно да не узимају неке лекове, да узму два децилитра воде, на врх ножа соду бикарбону, да промене само киселост. Киселост је та која кандиду у нама контролише”, истиче доктор Адамовић.

Промене на кожи

Доктор Адамовић каже и да око 17 одсто ковид пацијената пријављује да има промене на кожи, а код неких то буде и једини симптом ковида 19.

“Та оспа може да се јави у погледу неког црвенила, симетричног, сливеног, уз кашаљ, малаксалост, температуру… Тако може почети ковид, као обична виремија”, наводи доктор Адамовић.

Каже да се пацијенти јављају са печатима на кожи и великим сврабом и да се копривњача код ковида појављује углавном на почетку, а може трајати током целе болести, па чак и када болест прође.

“Та копривњача се може јавити на било ком делу тела, као и обична копривњача од алергена који се налазе у исхрани. Једино што је она дуга и иде у таласима. Ако се јави на лицу, онда може бити мало драматично јер долази до отока капака, усана и језика. Ако дође до таквих проблема, где дисање може бити компромитовано, онда треба употребити озбиљније лекове”, упозорава доктор Адамовић.

Наглашава да сама копривњача неће оставити никакве последице, али да све промене на кожи које су праћене јаким сврабом могу довести до чешања и секундарних инфекција.

“После свега тога, морамо помоћи кожи која се намучила. Морамо јој вратити есенцијалне масне киселине и влажност. Треба користити влажне лосионе, уљане купке и вратити кожи све што је морала да изгуби”, истиче доктор Адамовић.

Каже да током пандемије “јуначки трошимо баријерну функцију коже” да бисмо се заштитили од вируса, па људи свашта наносе на руке, а најчешће алкохол који је агресиван.

Опадање косе

Доктор Адамовић каже да се јављају и болесници који су прележали ковид 19, а жале се на опадање косе.

“Уз неку малу терапију коју ми дамо, коса ће им поново нарасти. Дамо им мало чувеног миноксидила у проценту од два одсто, да навече утрљавају, дамо им један шампон са кофеином да ујутру перу косу и на тај начин мало стимулишемо раст косе”, објашњава доктор Адамовић.

Наглашава да нема никаквог разлога за забрунутост јер се се за три до шест месеци места са којих је коса опала попуне као да ништа није ни било.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here