Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Докторка Александра Павловић, начелница Службе за ендоскопију и медицинска директорка у Клиничко-болничком центру “Др Драгиша Мишовић“, каже за РТС да здравствени систем страхује од омикрон соја. Додаје да ће нам се обити о главу то што нема ни придржавања мера ни санкција за непоштовање истих.

Др Александра Павловић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се од омикрон соја страхује од кад се појавио.

“Очигледно је цео свет у истој опасности, вероватно је већ у Србији, јер је доказан у нашем окружењу”, напомиње медицинска директорка у КБЦ “Драгиша Мишовић”.

Према њеним речима, врло су контрадикторне информације које стижу из стручне литературе о томе да је овај сој блажи.

“Чак и ако јесте, онда је преносивији. Могућност да зарази много људи, значи да неминовно долази до оптерећења здравственог система. То ће дефинитивно поново напунити болнице ковид пацијентима и од тога јако страхујемо”, навела је др Александра Павловић.

Додала је да прве информације показују да овај сој издваја већа могућнсот реинфекције.

“Претходна инфекција није заштита, чак у овом соју нико нема потпуну заштиту, ни вакцинисани, ни бустер доза, ова варијанта има могућнсот да избегава наш имунитет без обзира да ли је стечен природним путем или вакцином. Морамо да будемо јасни да нико није заштићен, помаже вакцинација и људи морају да се придржавају мера”, каже медицинска директорка у КБЦ “Драгиша Мишовић”.

Изгледа да, како каже, ми у Србији имамо тај стил “забијања главе у песак”.

“То је неодговорно понашање и према нама самима и према здравственом систему и према нековид пацијентима који су у последњих месец дана урадили неке терапије. Ми не знамо кад ћемо бити у могућности да им пружимо оно што им треба”, истакла је др Александра Павловић.

Напоменула је да морамо да примењујемо постојеће мере и да се, наводи, санкционишу они који их крше.

“Тога нема код нас, ни примене ни санкционисања. Овде је врло либерално и то ће нам се обити о главу”, навела је медицинска директорка у КБЦ “Драгиша Мишовић”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here