Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић поручује да је ситуација максимално тешка и неизвесна. Истиче да трећина позитивних на коронавирус захтева болничко лечење, те да је онда јасно какво је то оптерећење.

Инфективна клиника КЦС забележила је наjвећи број прегледа у 24 сата – више од 350, изјавио је директор те установе др Горан Стевановић.

“Углавном су тешки пацијенти, примили максимално колико смо могли, па смо осванули и са пацијентима на помоћним лежајевима који нису били у стању до стабилизације да се транспортују у друге здравствене установе”, рекао је Стевановић.

“У интензивној нези сва места су попуњена, 15 вентилатора у пуном погону. Како се пацијенти стабилизују, вршимо прерасподелу, тако да улазимо у поподне и ноћ са десетак одсто празних капацитета”, додао је Стевановић.

Додао је да се ситуација мења из сата у сат, стижу изузетно тешки болесници, те да је ситуација максимално тешка и неизвесна.

Стевановић је рекао и да ће трећина позитивних на корону захтева болничко лечење, па је онда јасно какво је то оптерећење.

Указао је на то да су све категорије грађана угрожене, али да је посебан проблем са младима, који понекад не желе да прихвате да и они могу да буду болесни.

“Ово је ситуација у којој нико не може да нас заштити, осим нас самих, применом мера заштите – да смањимо контакте, уз прање руку, ношење маске, држање дистанце. Све то значи – мања вероватноћа да се разболимо и да дођемо у болницу”, рекао је Стевановић.

Поручио је и да родитељи децу имају прехладу не би требало да остављају бабама и дедама на чување.

На питање шта радити са децом, Стевановић је указао да се ради о болести која има сличне симптоме као код свих инфекција.

Сем губитка чула мириса и укуса нема поузданих показатеља за обољење, додао је доктор.

“Најпоузданији показатељ јесте постојање контакта и ризични догађај. Чињеница је да деца имају најлакшу клиничку слику. То значи да и ако имају прехладу не треба их оставити бабама и дедама на чување иако немају симптоматологију”, поручио је Стевановић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here