Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

У Србији има више доза вакцина него у другим државама света захваљујући интензивном раду на њиховој набавци, рекао је за РТС директор СЗО у Србији Маријан Ивануша. Навео је да се СЗО противи увођењу ковид пасоша, пошто би се тиме правиле разлике између људи, што никако није прихватљиво. Ивануша је истакао да до сада није потврђен ниједан смртни случај као последица вакцинације.

Директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша рекао је за РТС да ни у Србији ни у свету нема довољно вакцина, али да у Србији има више доза вакцине него у другим државама света захваљујући интензивном раду у набавци вакцина различитих произвођача.

“Многе земље пуно мање вакцина имају, или чак немају ниједну дозу. Знамо да се ради о новој вакцини, пошто је болест нова, да је трајало одређено време док су се те вакцине развиле и како би се могле произвести довољне количине потребно је доста времена”, рекао је Ивануша током гостовања у Београдској хроници.

Говорећи о иницијативи “Ковакс”, захваљујући којој би све земље равномерно добијале вакцине против коронавируса, Ивануша је рекао да та иницијатива добро ради свој посао, али да стоји у реду за оне количине вакцина које су произведене до сада.

“Засад, ‘Ковакс’ иницијатива има обезбеђене барем две милијарде доза вакцина у овој години. Дакле, очекује се да би веће испоруке државама могле кренути у другом кварталу ове године”, навео је Ивануша.

Истакао је да су неке државе поручиле велике количине вакцина, али да верује да ће те државе ускоро донирати цепива или омогућити да друге државе купе те вакцине.

“Ипак је била релативно велика мера солидарности у прошло доба. Државе су подржале иницијативу ‘Ковакс’, дале су свој новац, омогућиле су развој вакцина, али је сада на почетку та жеђ за вакцинама јако велика”, рекао је Ивануша.

“Знамо да се вируси јако брзо мењају” 

Када је реч о новом и заразнијем соју коронавируса у Британији, Ивануша је навео да се зна да се вируси јако брзо мењају и да су шансе за појављивање новог подтипа вируса веће са великим бројем заражених људи.

“Има неколико њих. Један је из Јужноафричке Републике, други је из Уједињеног Краљевства, такође и у Бразилу. Код њих је заправо то што је битна промена, променила се једна ситна беланчевина која се налази на спољном делу вируса и која је јако битна зато колико брзо и колико ефикасно се тај вирус причврсти за ћелију”, рекао је Ивануша.

Навео је да што је то учвршћивање ефикасније, толико се вирус лакше преноси. Ивануша је навео да је то иста болест, али да се вирус брже преноси, а самим тим се повећава и број заражених.

“За сада се показало да вакцине које су на тржишту делују и да су учинковите против тог вируса”, рекао је директор канцеларије СЗО у Србији.

“СЗО је против увођења ковид пасоша” 

У јавности се говори о ковид пасошима, односно о постављању одређене вакцине као услова за улазак у неку земљу. Маријан Ивануша је навео да је СЗО против увођења таквих пасоша.

“Наш став је да ти пасоши, такви какви су, не смеју долазити у обзир и не би се смели уводити од стране држава. А шта ће урадити државе, на то питање немам одговор”, нагласио је Ивануша.

Додао је да би се увођењем тих пасоша правиле разлике између људи, што, како је рекао, никако није прихватљиво.

Ивануша је нагласио да је питање да ли је неко примио руску, кинеску или неку другу вакцину политизација проблема ковида 19 и да је лично против тога.

“Није потврђен ниједан смртни случај због вакцинације” 

Говорећи о информацији да су у Норвешкој 23 особе преминуле након што су примиле вакцину, Ивануша је навео да је то тачно, али да током клиничких испитивања није потврђено да вакцине нису безбедне и ефикасне, као и да је до данас преко 30 милиона људи у свету примило одређени број различитих вакцина и да ниједан смртни случај као последица вакцинације није потврђен.

“У Норвешкој су, као и у осталим државама, као приоритетне групе поставили старије особе и старије особе са неким додатним хроничним болестима. Они су укључивали људе са терминалном фазом озбиљне болести и, нажалост, неки од тих људи су умрли. Треба направити детаљну анализу да ли су умрли због основне болести од које су боловали или је у питању нека нежељена појава”, рекао је Ивануша.

У четвртак су у Вухан отишли представници Светске здравствене организације са циљем да открију како је пандемија коронавируса започела. Ивануша наводи да је то истраживање почело и раније путем интернета.

Навео је да су они тренутно у карантину, а да ће након што изађу из изолације, разговарати са кинеским стручњацима, као и да се нада да ће они имати приступ свим информацијама.

“То је једна тешка истрага која ће тражити више времена. Нећемо имати резултате након недељу, месец, чак вероватно ни два месеца”, казао је Ивануша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here