Mesto za reklamu
  1. 01. 2222.

Директор Светске здравствене одрганизације за Европу Ханс Клуге наводи да је варијанта омикрона померила пандемију ковид 19 у нову фазу, што би могло да значи њено окончање у Европи.

“Могуће је да се регион креће ка својеврсној завршници пандемије”, рекао је Ханс Клуге агенцији Франс прес, додајући да би омикрон до марта могао да зарази 60 одсто Европљана.

Када тренутни налет омикрона који је захватио Европу спласне, “постојаће још неколико недеља и месеци глобалног имунитета, било захваљујући вакцини или зато што људи имају имунитет због инфекције, а такође и због смањења сезонске природе”, сматра директор СЗО за Европу.

Клуге очекује да ће доћи до периода затишја пре него што се ковид 19 евентуално врати крајем године. То, додаје, не мора да значи да ће се вратити пандемија.

Ипак, према његовим речима, још је прерано ковид 19 сматрати ендемским.

“Пуно се прича о ендемима, али ендемизам значи… да је могуће предвидети шта ће се десити. Овај вирус нас је изненадио више пута, тако да морамо да будемо веома опрезни”, рекао је Клуге, додајући да ипак постоји могућност појаве нових варијанти.

Клуге није једини који је исказао оптимизам око омикрона. Сличне речи је у недељу, у интервјуу Еј-Би-Си њузу, упутио и главни амерички епидемиолог Ентони Фаучи.

Рекао је да број случајева ковида у деловима САД пада “прилично нагло”, те додао да “ствари изгледају добро”.

Ако се настави недавни пад броја случајева у областима попут североистока САД, Фаучи је рекао да верује да ће се сличан преокрет видети у целој земљи.

Регионална канцеларија СЗО за Африку такође је прошле недеље саопштила да су случајеви ковида у том региону нагло пали и да су смртни случајеви у паду по први пут од када је четврти талас вируса којим доминира омикрон достигао свој врхунац.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here