Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Медицински део Кризног штаба је био једногласан у предлогу ригорознијих мера против коронавируса, иако није усвојено све што је предложено, рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон додајући да је ситуација захтевала да то буде брзо и стриктно. Очекује да ове мере дају резултате и поручује да је важно да сви носе маске јер је, због великог броја асимптоматских случајева, немогуће знати ко је све заразан.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је забрана јавног окупљања за више од 5 особа на снази, међутим, истиче да није ником падало на памет да се забрани сахрана патријарха Иринеја, али се тражило поштовање мера.

Кон каже да је и он гледао на телевизији да је било случајева непоштовања мера и да нема увид како је то изгледало укупно гледано. Додаје да је исто тако видео да су многи, нарочито из државног врха, носили маске, и да је то било веома пристуно.

Навео је да је сасвим сигурно дошло до заражавања, али да ће се то видети тек после недељу дана.

Говорећи о новим мерама које је предложио Кризни штаб, Кон је навео да је медицински део био једногласан и да је предлог био далеко оштрији од онога што је усвојено.

Објаснио је да се то не односи само на забрану рада до 17 часова (уместо до 18 што је усвојено), већ и да се то односило на услужне делатности, а и број предложених тачака је био већи.

Предраг Кон је рекао да постоји и нешто што није прихваћено и наглашава да су мере предложене као нешто што је врло хитно, али почињу да се примењују тек од сутра.

Као образложења за то Кон је навео припреме, сахрану патријарха, али и економски моменат. Каже да све то може да разуме, али да треба да се чује шта је медицински део Кризног штаба предложио и да је то било ригорозније.

“Не зато што ми хоћемо да затворимо неког по сваку цену, него зато што је ситуација тражила да то буде врло брзо и стриктно”, навео је Кон.

Наводи да се види успоравање вируса, нарочито у Београду, међутим, како каже, тек ће се видети да ли ће се то одржати или ће почети да пада.

“Пратићемо ситуацију из дана у дан”, рекао је Предраг Кон.

Каже и да је постојао предлог да маске буду обавезне и на отвореном, али да није било потпуне сагласности ни медицинског дела Кризног штаба, па је остало да се оне носе тамо где су контакти неизбежни.

Упозорио је да је најважније да маске носе асимптоматски случајеви који не знају да носе вирус, што значи сви, јер је велика присутност вируса у популацији и не може да се зна ко је заразан а ко није.

Кон је рекао да свакако има много више заражених него што је то број откривених случајева. Истиче да се тај број код нас слободно може помножити са десет.

То практично значи, рекао је и др Кон, ако од тестираних откријемо рецимо 6 хиљада новооболелих да чак 60 хиљада заражених људи и то само у једном дану шета улицама и наравно шири вирус. Та чињеница несумњиво би морала да забрињава, јер знамо да су сада на улицама већ стотине хиљада заражених људи, који најчешће сами не осећају симптоме вируса, али могу да га пренесу на друге, који за многе могу да буду и кобни. То је чињеница преко које се олако прелази и о којој се нерадо говори. Међутим, то је и невиђена опасност за многе, па је одговорност оних који одлучују о мерама итекако велика. Надајмо се да ћемо попут других земаља морати да применимо и најтеже мере заштите, јер би држава морала да штити већину људи који поштују и обавезне и препоручене мере, од неодговорних појединаца.

„Српска стварност“  

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here