Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да ће данас бити одржане консултације Кризног штаба и Владе око противепидемијских мера. Додаје да се број заражених у Србији “стабилизовао на високом нивоу”, а у Београду се крива заравнила. Без обзира на све, нема опуштања, додаје Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се у Србији у току претходне недеље видело “нешто што се зове стабилизација на врло високом нивоу”, али да се не може рећи да се заравнило.

Када је реч о Београду, Кон наводи да се крива заравнила, па чак показује назнаке спуштања и то захваљујући примени мера али и вакцинацији.

“Оно што смо урадили мерама даје резултате, то је евидентно, већ другу недељу немамо тај јасан пораст из дана у дан, него имамо једно задржавање и одржавање ситуације чак и благо попуштање посебно у Београду”, напомиње епидемиолог.

Указује да је проценат вакцинисаних у Београду прешао 30 одсто, а готово 60 одсто старијих од 65 година у Београду примило је вакцину.

“Имамо најозбиљију епидемијску ситуацију без озбира на бројке, хоспитализовани су углавном тежи случајеви. Тај врх пирамиде су они који су у болници, посебно они који су на респираторима или потпори кисеноика, таквих има јако много”, додаје Кон.

“У перспективи се може говорити о отварању башта кафића” 

Напомиње да ће данас бити одржане консултације око мера, а када се о њима размишља треба, каже, схватити да је ситуација још увек тешка.

Када се то каже, углавном се, наводи Кон, спомињу Ниш и Нови Сад, а нешто је боље у Врању, Лесковцу и на истоку земље.

Према његовим речима, у перспективи се може размишљати о отварању башта кафића

“Али пре тога мора бити јасно да вирус губи своју снагу, да му не бисмо дали простор да се рашири. Кафићи и ресторани су замишљене оазе у главама људи где уђеш, скинеш маску и мислиш да короне нема. Треба да буде размак два метра, да се носе маске у периоду док се не конзумира храна и пиће, то смо препоручили”, наводи Кон додајући да је у Србији проблем то што се, оно што је препоручено, уопште не третира и не ради.

То је, сматра члан Кризног штаба, занимљив социолошки феномен код нас.

Kaда се бирају умере, увек се, напомиње, бира између очувања здравственог система и очувања угоститељства и туризма.

Смтра да га људи нису чули када је прошле недеље упутио поруку “Аман, људи, схватите – здравствени систем на ивици пропасти”.

“Мислим да је то нормално, притисак и потреба за ослобађењем од притиска ствара разне догађаје као што је коло око споменика, све су то људске ствари, као отпор од страха. Имам разумевања али то није рационално, није добро што се то ради”, наглашава Кон.

Када да се вакцинишу они који су прележали ковид 

Када је реч о вакцинацији, наводи да се за сада уочава, али да нема научне потврде, да је више антитела код вакцинисаних него после природне инфекције.

“То је индивидуална ствар, треба радити истраживање и да се тражи средња вредност у оба случаја. Они који су преболели ипак треба да се вакицнишу, њима се препоручује да се после три месеца вакцинишу, а најмање је месец дана од оздрављења, то се зна”, напомиње Кон.

Основна ствар у тој ситуацији је, наглашава, да се дефинише оздрављење што је посао клиничара који је лечио ту особу.

“То је најмање три дана без тегоба, а да је прошло више од 14 дана од почетка болести. Реконвалесценција може трајати и неколико месеци”, напомиње Кон.

“Пре месец дана обећано да ће укрштање података о вакцинисанима и зараженима бити рутински посао” 

Члан Кризног штаба каже да тренутно “нема ко да се бави” укрштањем података о оним људима који су се вакцинисали, а заразили су се и оболели.

Још пре месец дана је, указује, обећано да ће тај посао почети рутински да се ради.

“Одговор је да ћемо добити те податке, треба схватити да они не раде један посао, него два или три исти здравствени радници. Мислим да никоме није јасно колики је то посао, људи виде само лечење не виде остало из области превентиве што се ради, комуникација са контактима, огромна документација за сваки контакт, кад слушам зашто то није одређено, мислим да људи не схватају. Не можете и законске прописе пренебрегнути и одједном се ослонити на информатичку базу, то је противзаконито”, сматра Кон.

Све то, како каже, зависи од брзине и способности информатичара који, додаје, у систему до сада нису имали такву улогу.

“Ко то не разуме, жао ми је, схватиће временом, мислим на оне који критикују, систем не може да сустигне ситуацију и далеко спорије стижу пријаве, по недељу, десет дана касније”, рекао је епидемиолог.

Одговарајући на потпитање да ли то значи да нема довољно информатичара, Кон је рекао да “има ко да ради то” и додао да “без ИТ сектора нема посла”.

“Сви закони по том питању и регулација ће доћи на преиспитивање после ове пандемије”, напомиње Др Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here