Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Епидемиолог Др Предраг Кон каже за РТС да Србија не може да се пореди са земљама које имају високу стопу вакцинације и истиче да ће због тога “ова агонија код нас дуже трајати”. Каже да је број умрлих у Србији последица управо тога што обухват вакцинације није велик, али наглашава да нам природни процес иде у прилог и да ће бројеви инфицираних и преминулих наставити да се смањују.

Доктор Предраг Кон наводи да је продужени сретењски распуст у Београду 25 пута смањио оболевањe деце у основним и средњим школама.

“Не може се рећи да распуст није дао резултат. Колико је то утицало на природни процес, још ћемо видети. Репродуктивна стопа се смањила са 0,8 на 0,6. То значи да се у наредном периоду очекује пад регистровања оболевања, али ћемо са почетком школе видети да ли ће тај пад бити као што је био до сада или ће се успорити и заравнити”, објашњава доктор Кон.

Каже да су школе доказале да су прилично безбедно место и да се заражавање деце не дешава у школама колико ван њих, у различитим ваннаставним активностима и кроз породице.

“Тренутно је свега 0,5 одсто ученика заражено, што ипак не ограничава уобичајене активности. Укупно гледано, деца школског узраста чине око четири одсто позитивних од свих тестираних”, наводи Кон.

Истиче да је ситуација врло добра и да се то не може занемарити, због чега је и одлучено да се настава одвија непосредно.

“Омикрон није искључиво блага болест”

Доктор Кон каже да подаци указују да се интензитет вируса смањује.

“Што се тиче броја преминулих, уочава се да спорије иде опадање. То је логично јер доста се продужило лечење. Људи су на почетку, када није било могућности лечења у потпуности, за краће време умирали када су имали тешку форму, сада борба за живот дуже траје. И то смањење ћемо видети у наредном периоду”, наглашава доктор Кон.

Истиче да омикрон није искључиво блага болест и да за старије, невакцинисане и оне који имају придружене болести може да буде смртоносан.

Каже да и даље постоји опасност од делта соја, иако је омикрон тренутно доминантан у Србији.

“Заштита од вакцине боља од природног имунитета”

Доктор Кон наглашава да је и даље најважнија ствар оно што је, како каже, изгледа постала табу тема – вакцинација.

“Ми не можемо уопште да се упоређујемо са земљама које су се приближиле 90 одсто обухвата. Ми смо негде на 59 одсто вакцинисаних међу старијима од 18 година”, наводи Кон.

Каже да се вирус мењао и постајао све заразнији па да студије показују да заштита природним имунитетом није иста као код вакцине.

“Заштита од вакцине је боља. Највећа заштита је код оних који су добили такозвани хибридни имунитет – оних који су и вакцинисани и прележали су ковид. Они имају дуготрајну и врло солидну заштиту”, каже доктор Кон.

Наглашава да је у Србији вакцинисано мање од пет одсто деце старости од 12 до 18 година, због чега, напомиње, такође не можемо да се поредимо са земљама у којима је тај проценат око 60.

“Не говорим само о деци, него уопште. Да нам је однос такав да имамо преко 80 одсто одраслих вакцинисаних, ми бисмо исто сада били пред укидањем мера”, наглашава доктор Кон.

“Агонија ће код нас дуже трајати”

Доктор Кон каже да ковид пропуснице немају значај као што су имале јер омикрон заобилази имунитет и заражава и вакцинисане, али истиче да је то ипак сасвим солидна мера јер спречава велике гужве у затвореном простору, бар после 20 часова.

Кон каже да становништво прати ситуације и да људи далеко више поштују мере када су бројеви високи, иако већински мере нису прихваћене, поготово не вакцинација.

“Ова агонија ће код нас због тога дуже трајати. Последице ће нас хватати, не само сада већ и у дужем периоду. Број умрлих је последица тога што нисмо имали обухват вакцинације како треба, иначе бисмо били као Израел. Било би масовног заражавања, било би хоспитализованих, али не би било толико умирања”, истиче доктор Кон.

Наглашава да је најгоре то што смо се навикли да дневно умре око 60 људи.

Ипак, истиче да нам природни процес иде у прилог јер нове варијанте вируса сваки пут показују блаже форме болести.

“Не могу да тврдим да неће да се појави нека варијанта која је тежа, али ако се овако настави, крајем марта ћемо се спустити на троцифрене бројеве, а онда и на двоцифрене. Колико ће се даље спуштати у оквиру тих двоцифрених, то не може нико да зна”, каже доктор Кон и истиче да ће вирус бити присутан и да ћемо научити да живимо с њим.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here