Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба, изјавио је да верује да су утврђени 130 критеријума по питању заштите од  корона вируса добри и да их уопште то не стављам под сумњу, али да се противи такмишењу земаља на тај начин. .

Како преноси портал nova.rs, Кон је рекао да је циљ Србије био да има што је могуће мање умрлих.

“Тренутно је 249 умрлих у Србији на 7,5 милиона становника. До сада смо у ономе што смо поставили као циљ успели, што не значи да ће тако и остати заувек. Зато треба погледати свих 130 критеријума и видети где смо заиста слабији”, навео је Кон.

Потом је рекао да је против такмичења у овој борби, али се и сложио да су листе попут ове Форбсове корисне.

“Принципијелно сам против такмичења у овој борби против вируса и желим свим државама успех. Међутим, питање безбедности је значајно и овакве листе су корисне ако се тако и схвате. Пред нама је даље праћење како наше епидемије тако и светске пандемије и правовремено, рационално и ефикасно реаговање”, казао је Кон.

Поводом повећања броја заражених у Србији Кон је рекао да свакако није задовољан због нових ексцесних ситуација и отварања нових жаришта.

“Ипак, очекујемо у суштини да нас лето заштити, а све мање треба очекивати да је то колективни имунитет. Но, свакако да морамо сачекати резултате испитивања имунитета популације које је у току”, каже Кон.

Епидемиолог додаје и да понашање вируса на јужној хемисфери указује да ће свет живети са корона вирусом Sars 2 и Covid 19 обољењем и у будућности.

“Треба разумети да је поштовање мера о којима причамо од почетка и даље изузетно значајно, али готово једнако, а посебно преко лета значајно је и вратити се што пре у редован живот, јер без тога здравствени систем не може да опстане из материјално-финансијских разлога”, рекао је Кон.

Повратак вируса ће се, како је навео, са великом вероватноћом десити посебно са доласком јесени, а овакви ексцеси и отварања нових жаришта ће можда бити и током лета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here