Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Члан Кризног штаба др Предраг Кон упозорава да нисмо далеко од катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој људи више неће имати где да се лече, али каже за РТС да не постоји ни “теоретска шанса” да поново буде проглашено ванредно стање.

Доктор Предраг Кон каже да је у Београду данас регистровано 1.430 заражених особа, што је знатно више него што их је било током читаве претходне недеље, када се тај број кретао између нешто мање од 1.000 и нешто мање од 1.200.

“Таман је изгледало да смо достигли плафон. Надао сам да ће се у току ове недеље зауставити на том нивоу, али дешава се оно што је нажалост могло и да се предвиди – кривуља наставља да се пење”, истиче доктор Кон.

Каже да је многим истраживањима код нас и у свету откривено да је вирус присутан много више него што је званично регистровано.

“Тај број са којим се множи број званично потврђених случајева заразе је у почетку био између 5 и 10, а након што су урађена истраживања, то је између 10 и 20”, наводи доктор Кон.

Доктор Кон објашњава да је ванредна ситуација арбитрарно дефинисана када је 1 од 1.000 становника активно оболео.

Истиче да су све мере давно дефинисане и да непоштовање прописаних мера представља евидентно кршење закона.

“Чим се не поштују мере, онда је јасно да се не поштује закон. Не можемо све стављати на исту раван и стално причати о Кризном штабу. Ако су листом сви у Кризном штабу за спровођење мера, а мере не могу да се спроводе, о чему се ту ради”, пита доктор Кон.

Истиче да је у овом тренутку најважније да се створи правни оквир за спровођење мера и нада се да ће закон које ће у петак бити пред посланицима то и омогућити.

Доктор Предраг Кон наводи да нема другог плана за даље осим да се ослобађају места и да се обезбеди да најтежи болесници имају где да се лече.

“Овај налет је толико велики и не би требало да се чудимо јер је следећи степен катастрофална епидемиолошка ситуација. То је ситуација у којој нема где да се лече људи. Мора да се разуме да не причам ово ради плашења него је то објективно стање”, наглашава доктор Кон.

Упозорава да нисмо далеко од такве катастрофалне ситуације.

“Ако сада имамо места у Београду да примимо пацијенте само још један или два дана, после иде смештање свуда около где има места – било где. То подразумева огроман напор. Одакле возила за све то, одакле возачи, где су ти људи? Треба схватити зашто смо толико апеловали”, истиче Кон.

Каже да ће историјски да се разматра зашто и како мере нису поштоване, али да је суштина да вирус мора да се заустави или ће он зауставити нас.

Доктор Предраг Кон каже да је увођење ванредног стања било једино што је пробудило људе, али да сада нема теоретске шансе ни правног оквира да поново буде проглашено.

“Једноставно је немогуће. То људима није јасно. Ја вам као правни лаик објашњавам да је министар одбране у том случају писао писмо председнику и тако је проглашено ванредно стање”, објашњава Кон.

“Ако немате могућност да спроводите најбаналније мере које су прописане, како да причамо о нечему озбиљнијем, без правног оквира који је требало да буде обезбеђен бар месец дана раније. Не сумњам у нашу способност адаптације и не сумњам уопште да ћемо наћи начина, али потпуно ми је нејасно да постоје људи који и даље причају да ово не постоји”, каже доктор Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here