Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Доц. Др Марија Здравковић је директорка КБЦ Бежанијска коса, највеће, најорганизованије ковид болнице у Србији. Др Здравковић истиче да је протекла ноћ била врло тешка, најтежа до сада и саветује шта да чине они који осете симптоме опасног вируса,  ковида – 19.

Др Здравковић наглашава да је вероватно због великог броја инфицираних приметан огроман број људи са компликованим бронхопнеумонијама.

“То су билатералне пнеумоније које захватају цела плућа. Апелујемо још једном да се пацијенти јаве на време, да не чекају, јер уколико се јаве у тренутку када је 50 одсто плућа захваћено врло брзо, за три до четири дана, они иду на огромне такозване скорове где је захваћеност плућа 90 процената и када су они витално угрожени и на корак до респиратора”, објаснила је Здравковићева.

Када је реч о просечној старости пацијената чије се стање компликује и где су чести брзи преласци из стабилног стања у нестабилно, Здравковићева каже да су то људи од 55 до 65 година.

“Оно што ми увек кажемо пацијентима – ми их бодримо. Јако је битно да им говоримо да се што више труде да дишу, јер ако се имало опусте и успоре ту снагу дисања страшно се погоршавају анализе и оне иду ка респиратору”, рекла је Здравковићева.

На питање где најчешће греше ковид позитивни пацијенти, Здравковићева каже да велики проблем имају када чланови породице доводе некога на преглед без маске.

“Онда један који долази на преглед у међувремену долазећи на преглед зарази другог члана. Посебан проблем смо јуче имали са пацијентом којо је потпуно непромишљено кроз прозор давао свој инфицирани веш својој деци која су негативна. Наравно да је веш пацијената из болнице високо инфективан и да не може тек тако да се разноси и уноси у кућу, мора са посебном пажњом, а најбоље да се то уради у специјализованим сервисима”, закључила је Др Здравковићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here