Mesto za reklamu
  1. 10. 2000.

Марија Михаиловић, молекуларни биолог из Милана, коју смо пре више месеци представили јавности,  каже да смо од избијања епидемије научили пуно о коронавирусу, али да, нажалост, не примењујемо готово ништа.

Истиче да је “идеја да се бавите коронавирусом само када дође до пуних болница и великог броја оболелих потпуно погрешна”. Понавља, као и многе њене колеге, да су за заустављање вируса најбитнији маске и дистанца!.

“Стручњаци су предлагали да се, када се смањи број оболелих, направе тимови људи који ће пратити све заражене и њихове контакте. Јер кад бисте прекинули ланац преноса вируса, не би било закључавања”, истиче др Михаиловић.

“Кад имате мали број оболелих, са мало новца можете да пратите размножавање вируса и да спречите његово ширење… До тада живећемо мало без вируса, па опет са њим, јер се он појављује циклично”, каже др Михаиловић.

Она, међутим, додаје да смо ипак напредовали када се ради о лечењу али, мада ће вакцина највероватније бити одобрена следеће године, то не значи да ће сви људи на свету успети да се вакцинишу, “за то ће бити потребне године”.

Говорећи о ситуацији о Италији, где је јуче забележено 16.000 новозаражених, она истиче да су то “стварно велики бројеви”, да је ситуација озбиљна, као и да се уводе нове мере, али да нема строгих рестрикција као пролетос.

“Маска је у затвореним просторима у Италији обавезна од краја фебруара, почетка марта. То је разлог што Италија има много мање оболелих од Шпаније, Италије, Британије. Маске јесу битне. Маске су успориле ширење коронавируса”, наводи Михаиловић.

Међутим, како додаје, ови тренутни бројеви не могу да се пореде са онима на почетку епидемије, када није било довољно тестова, па су тестирани само људи са симптомима, а асимптоматични, који су такође преносиоци вируса, нису.

Каже да су у Италији мере локалне, а тренутно је најпогођенија јужна покрајина Кампања, где су затворене школе.

Наводи да су у Италији људи врло дисциплиновани, и да је веома тешко видети некога без маске.

“Борба против овог вируса је једноставна. Најбитније за његово заустављање су маске и дистанца. Ако се то буде поштовало, неће морати да дође до закључавања”, поручује наша Марија Михаиловић, молекуларни биолог, млада српска научница из Милана.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here