Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Директор Клиничког центра у Крагујевцу доктор Предраг Саздановић каже за РТС да се епидемија полако буди свуда у Србији. Истакао је да је веома песимистичан и да морамо да будемо данас паметни, да сутра не бисмо бринули. Предраг Саздановић је говорио и како ће се ситуација развијати уколико се “не узмемо у памет”.

Саздановић је објаснио да је Клинички центар у Крагујевцу регионални клинички центар који покрива шест региона са преко два милиона људи.

“У овом тренутку у ковид систему имамо 40 заражених, од тога 11 пацијената на интензивној нези. Од тих 40 заражених петоро је из других градова”, рекао је Саздановић и додао је да је пет пацијената на респираторима.

Поред тога, лече се и други пацијенти који нису ковид позитивни, тако да су пуне и друге клинике Клиничког центра Крагујевац.

“Од марта смо између две ватре. Са једне стране лечимо пацијенте који су у ковид систему, а лечимо и све друге пацијенте које морамо да лечимо, а то су хитни и онколошки пацијенти”, рекао је Саздановић.

“Замислимо једну ситуацију да је данас 15. новембар и да Србија обара све дневне рекорде у броју новозаражених и да треба да славите своју славу, рецимо Аранђеловдан, а ви немате кога да позовете, јер су сви који познајете или заражени или на интензивној нези”, рекао је Саздановић.

Указао је да наводи ову апокалиптичну верзију, јер она може да се деси за 15-20 дана.

“Уколико данас нисмо паметни, ако данас не носимо маске, нисмо пажљиви и избегавамо илегална окупљања, не држимо дистанцу и не перемо руке, онда ће нам се десити да нећемо имати кога да позовемо за своје славе, јер ће бити масовног заражавања и биће много болесних”, додао је Саздановић.

“Данас је време да будемо паметни, да сутра не бисмо размишљали шта нам се десило”, поручио је директор Клиничког центра Крагујевац.

Нагласио је да је у Европи драматична ситуација и свуда око нас у окружењу.

“Веома сам песимистичан, не поштују се мере, разне глупости видимо преко друштвених мрежа. Закључак је једноставан – овде морамо да будемо данас паметни да сутра не бисмо бринули”, рекао је Саздановић.

На питање да ли број оболелих у Крагујевцу забрињава, Саздановић одговара потврдно и наводи да су јуче имали преко 220 прегледа у респираторним центру, као у јулу када је ситуација била веома тешка.

“Плашим се да поново улазимо у један ритам који ће нас за пар дана увести у идентичну ситуацију као што је била у јулу. Ја сам тада говорио да нам прети шпански и италијански сценарио, сада то више није, сада је то европски сценарио, јер свуда је страшно”, додао је Саздановић.

“Ако се не узмемо у памет и не будемо одговорни према себи и својим породицама, не носимо маску и избегавамо окупљања биће нам још теже”, закључио је директор Клиничког центра Крагујевац.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here