Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У ковид болници у Батајници се налази нешто ммање од 300 пацијената а број пријема је значајно мањи него у претходном таласу, рекла је за РТС заменица директорке Александра Спурнић.

Према речима докторке Спурнић током јучерашњег дана је у ковид болници у Батајници било 22 пријема док је током септембра, када се пунила болница у претходном налету короне, тај број био и 80.

“У овом тренутку имамо мање од 300 пцијената, на интезивној нези је око 40 пацијената.Када се у претходном таласу у септембру болница пунила имали смо пријем и по 80 пацијената а данас је та слика значајно лакша. Данас у Батајници раде три интезивне неге а било их је и по шест”, рекла је гостујући у Јутарњем Дневнику заменица директорке ковид болнице у Батајници.

Докторка Спурнић каже да се чини да је сада омикрон сој доминантан али и да у популацији и даље циркулише и делта соја који има далеко тежу клиничку слику.

“Када је реч о пацијентима који су код нас на лечењу углавном су то невакцинисане особе, старији и пацијенти са хроничним болестима. Међу новозараженим има и доста младих”, каже докторка.

Иако су код њих на лечењу углавном пацијенти који имају упалу плућа и за које се верује да су заражени делта сојем докторка Спурнић каже да не треба занемарити омикрон сој и треба бити на опрезу јер се могу очекивати и теже клиничке слике.

“Јављају се сада и наши пацијенти који су већ прележали корону а сада имају инфекцију омикроном која има симтоме налик прехлади”, каже докторка Спурнић.

Најчешћи симтоми омикрон соја су слабост, малаксалост, гушобоља и главбоља ређе праћена температуром.

“Било би лепо да омикрон сој буде увод у крај пандемије али то сад нико не може да каже. Сигурно је да имамо висок раст после новогодишњих празника али бројеви расту свуда у свету”, рекла је докторка Спурнић.

Заменица директорке ковид болнице у Батајници понавља да је најважније за све да се вакцинишу и да се одговорно понашамамо, а то значи да носимо маске и држимо дистанцу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here