Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Просечна инкубација коронавируса је пет до седам дана. Може да буде краћа, а може да буде и 14 дана, изузетно или који дан дуже. Проблем је и што је потврђено да постоји осам подтипова вируса, а заразне су и особе у инкубацији. Болест је непозната и поставља се питање како се у датим околностима заштити. Своја размишљања на ту тему износи Др Срђа Јанковић, који је ових дана у нашој јавности ауторитативно изнео своје погледе на тему којом су сви преокупирани.

Болест неко време траје и код оних који имају тешку клиничку слику и који су животно угрожени. Када оболевање достигне врхунац, број преминулих ће почети да опада са закашњењем у односу на то, и сада је важно да што више смањимо пораст броја заражених, са којом се суочавамо.

Наравно, не може се очекивати да немамо пораст броја оболелих зато што у овој ситуацији није реaлно да зауставимо вирус тако брзо, али можемо да га знатно успоримо тако да што мање људи оболи. То је веома важно јер ће онда бити мање људи који добијају тешку клиничку слику и који су животно угрожени.

Нама сада ти бројеви у ствари нису само бројени, ми видимо на основу тих бројева и какви су изгледи да спасимо животе у наредним данима, недељама па и месецима.

Мере које примењујемо имају вредност онако како их спроведемо, а спроводимо их сви заједно. Обавеза законска постоји јер то је опасност по народно здравље. Али не говорим само о томе. Без наше солидарности, без одговорности, без увиђања да је опасност општа, и да свако мора да допринесе, ако желимо да се сачувамо, најбоље мере можда неће бити довољне.

Проблем за ширење коронавируса постоји и због могућности да особа буде заразна и крајем инкубације. Односно она је заразна пред појаву симптом и најмање два дана раније или чак и нешто дуже. Значи, постоји могућност да особа у инкубацији зарази друге и то је допринело ширењу ове болести.

Треба рећи и да нико не треба да сматра да је нерањив и да је заштићен, јер постоје околности које то могу променити, али и предиспозиције које се не виде.

Лек и вакцина против коронавируса захтева клиничка испитивања, која дуго трају и извесно је да је потребно време да почну да се примењују.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here