1. 01. 2021.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да свака седница Кризног штаба служи да се анализира епидемијска ситуација, па се тек онда дају предлози мера. Због тога истиче да би он кориговао атмосферу у којој на свакој седници морају да буду донете неке мере.

Срђа Јанковић пред сутрашњу седницу кризног штаба наводи за РТС да је циљ да се анализира ситуација, па ће се тек онда видети да ли је потребно нешто мењати.

Додаје да епидемиолози и он као имунолог неће заговарати попуштање мера, јер и даље постоји потенцијал да се епидемија распламса, и даље су високи бројеви заражених, болнице се нису испразниле а и даље постоји значај број преминулих на сневном нивоу.

Срђа Јанковић поручује да је потребно испратити ситуацију до краја.

Како је рекао, увек се пред седницу Кризног штаба спекулише да ли ће нека мера бити промењена, али о томе је тешко говорити пре него што се анализира ситуација.

“Имамо мере које су на снази, битно је да их поштујемо, ако буде промена, јавност ће бити обавештена”, поручио је Јанковић.

Каже да је свестан да су неке мере тешке за привреду, али да су људски животи најважнији, а не сме се занемарити ни економски ефекат обољевања и умирања.

“Нама је циљ као лекарима да бринемо о здрављу, што не значи да не постоји други легитимни начин размишљања”, рекао је Јанковић.

Говорећи о процесу имунизације, Јанковић је истакао да је потребно да то буде што ефикасније.

Каже да је једина за сада пронађена вероватна разлика новог подтипа вируса у односу на старе то што се брже шири с особе на особу.

Додаје да нема доказа теже клиничке слике, али да то онда аутоматски значи и већи број заражених у ризичним групама.

Јанковић поручује да, колико год се уздали у вакцине, спречавање контаката и маске су и даље кључ, јер болест спречавамо тако што спречавамо заражавање.

Што се тиче вакцина рекао је, да су све вакцине које су одобрене проверене и испитивања су показала да су делотворне, а видеће се да ли постоји разлика у нијансама.

На питање коју би он вакцину препоручио рекао је ону која је на располагању и која је прошла истраживања.

Када је реч о кардиоваскуларним обољењима и хроничним болестима, Јанковић је рекао да то могу да буду фактори опреза, али не и контраиндикације.

Људи пре вакцинације треба да се консултују са лекарима. Већина оних који имају та стања требало да се вакцинишу јер је ризик саме болести ковида 19 за такве пацијенте много већи него ризик вакцине – истакао је Др Срђа Јанковића за РТС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here