Mesto za reklamu
  1. 11 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Др Бранислав Тиодоровић упозорио је да ће природни процес заражавања вирусом корона, који је започео због слабе вакцинације, трајати док се се сви не заразе, као и да ће почети да расте и број умрлих.

Др Тиодоровић је у интервјуу за Блиц казао да оно што би могло да смири ситуацију јесте да се број вакцинисаних у што краћем року повећа бар на 70 одсто, али песимиста је да би то заиста и могло да се догоди.

Истиче да ће природни процес трајати док сви не прођу кроз то, а да нема тог научника који може прецизно да каже који временски период је потребан за то.

“Још у јуну сам прогнозирао да ће нам се, ако се не вакцинише најмање 75 одсто популације, десити ово. И тада сам рекао да ако не спроводимо оштро мере, доћи ћемо у ситуацију када ћемо имати овакав сценарио, који је најнеповољнији, а то је природни процес”, казао је Др Тиодоровић.

Наводи да то није морало да се деси и да за то сносе одговорност сви.

“Не само држава и државни механизам како се то жели приказати, него и грађани, политиканти и сви који су у томе учествовали. Грађани спроводе оно што они мисле, а онда ће неко питати зашто држава није спровела. Како да спроведе држава ако прво нема оно што јој треба, а то је разумевање јавности пре свега”, нагласио је Др Тиодоровић.

На констатацију новинара да имамо благи пад бројки на дневном нивоу, као и броја тестираних и питање да ли ће се тај тренд наставити, Др Тидоровић истиче да бројке нису у опадању и да стално имамо 30 до 35 одсто позитивних од укупног броја тестираних.

“Нема опадања, а имамо и много оних који су заражени, а који се нису тестирали, имају благу слику и не знају да су позитивни”, казао је.

Др Тиодоровић каже да могу да се донесу и максималне мере, али да није сигуран да постоји спремност да се те мере прихвате.

“Сада се одвија природни процес, док постоји горући материјал, гореће. Све док постоји особа која није вакцинисана, која није застићена природним имунитетом, која се не понаша у складу са мерама које су на снази, бићемо у оваквој ситуацији”, додаје.

Када је реч о делта плус соју, Др Тиодоровић каже да, према подацима којима располаже, може се констатовати да је сој делта плус нешто заразнији 10 до 15 одсто.

Наводи да му то повећава коефицијент опасности и то, како појашњава, јер када је нешто заразније постоји опасност од ширења инфекције и за очекивати је да ће бити много више заражених.

“Самим тим биће много више тешких клиничких слика и очекивано је да ће бити и више преминулих”, каже Др Тиодоровић.

На питање како ће се ове године прослављати славе, Нова година, Божић, Др Тиодоровић каже да би било добро да макар као прошле године, славе славимо у породичном кругу.

“Да то буду породични скупови. Да се не дешавају велика окупљања. Без кафана, без ресторана. То највероватније важи и за Нову годину. Био сам оптимиста, говорио сам да је могуће да ћемо бити слободнији, али нажалост показало се да тај оптимизам није реалан”, каже.

Додајући да би другачије могло једино уз вакцинацију још 30 одсто људи, Др Тиодоровић каже да не верује да је то могуће без обзира што је интересовање за вакцинацију порасло због ковид пропусница и истиче да је сада обавезна вакцинација немогућа мисија.

“То је све у границама онога што народ прихвата. Али, то се неће повећати више од 10 до 15 одсто”, истиче епидемиолог.

На питање чему можемо да се надамо следеће године, Др Тиодоровић каже да ако буде више вакцинисаних и оних који су прележали са добрим имунитетом, може се очекивати да болест нема епидемиолошки карактер, него да постане ендемска.

Говорећи о трећој, бустер дози вакцине, Др Тиодоровић каже да је обавезно примити је како се препоручује.

Одговарајући на питање шта нас очекује на пролеће, Др Тиодоровић каже да може да буде мирно ако се број вакцинисаних буде повећао макар на 70 одсто.

Имамо и оних са природним имунитетом, каже Др Тиодоровић и додаје да се показало да он краће траје.

“Зато је важна вакцинација и без великог обухвата нема повратка у нормалу. Дакле, све зависи од нас и наше сопствене одговорности. Па тако и ток епидемије. Колико вирусу дамо простора да циркулише, тако ће нам и бити”, закључује др Тидоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here