Mesto za reklamu

02.01.2022.

Вирусолог и микробиолог Др Миланко Шеклер рекао је да се у Србији после празника може очекивати драстичан пораст новозаражених, пре свега, делта сојем који је код нас још увек доминантнији од омикрон варијанте.

Др Шеклер је за ТВ Прва рекао да не жели да коментарише снимке дочека Нове године у градовима по Србији и да је довољно о томе говорио пре празника, али је подсетио да је од јуна прошле година на снази забрана окупљања више од 500 људи на отвореном.

На питање о објашњењу политичког дела Кризног штаба да је у Србији релативно мали број новооболелих, док је у Европи другачија ситуација, Др Шеклер је иронично прокоментарисао да су у Европи сви “били глупи”, а да смо ми видели шансу у томе да пружимо Европи “оно што она сама неће”.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву, изјавио је данас да не зна која је улога Кризног штаба у Србији и да за мишљење о повећању броја заражених од коронавируса “треба питати политички део тог штаба”.

Телевизијама је препоручио да ако желе да тачно информишу јавност, када за пар дана или недеља драстично буде порастао број заражених, “треба да миксују десет секунди концерта, десет секунди из болнице”.

Шеклер је на питање о организацији дочека Нове године на трговима рекао да је најопасније кад неко “мисли да све зна” и поверује да све може.

– Дакле, у Европи су сви били глупи и забранили су прославе, јер нису знали да могу да прослављају, а ми смо видели шансу да пружимо Европи оно што она неће, јер код нас нема коронавируса и све је супер – рекао је доктор Шеклер.

Није нормално да крши закон онај ко треба да га спроводи

Говорећи о омикрон соју коронавируса, оценио је да се у Србији и окружењу где број вакцинисаних није прешао 50 одсто укупне популације, може се очекивати велики број заражених, као и да се очекује мање хоспитализованих него пре, али да ће их бити “довољно да напуне цео систем”.

Прогнозу да је омикрон последњи сој, назвао је превише оптимистичном, јер још постоји и делта сој који је јако преносив, али да велики број мутација даје наду да неће свака бити “у корист вируса” – закључио је Др Миланко Шеклер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here