Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да ће данас током поподнева Србија прећи бројку од милион грађана који ће примити обе дозе вакцине. Поручује да је британски сој толико бруталан да нам задаје озбиљне проблеме, као и да здравствени радници улажу последње атоме снаге.

Мирсад Ђерлек је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је у Србији тренутно 967.000 људи примило обе дозе вакцине, а да је данас у плану да другу дозу добије 42.000 грађана.

На питање да ли је реално очекивати попуштање мера, Ђерлек каже да је његово мишљење да за то нема простора.

“Гледајући бројке, 41 особа је јуче изгубила борбу са ковидом, пуне су нам болнице. То ће донети Кризни штаб да ли ће мере бити попуштене, али моје лично мишљење је да нема простора за попуштање мера. И ове које смо донели се крше и треба нам много више озбиљности и солидарности да бисмо победили коронавирус”, истакао је Ђерлек.

“То значи да ћемо до 14 или 16 часова прећи број од милион ревакцинисаних. То је од изузетне важности. Да није било ревакцинације и да нисмо достигли оволики број ревакцинисаних имали бисмо преко 100 изгубљених живота на дневном нивоу”, нагласио је Ђерлек и додао да је до сада дато преко милион и 412.000 првих доза.

Поручио је да се мора наставити са убрзаном имунизацијом, као и да у априлу добијамо скоро два милиона нових доза вакцина.

“То нам даје сатисфакцију и морамо наставити да до краја априла идемо и ка том другом милиону, јер једино на тај начин можемо се надати да победимо коронавирус”, навео је Ђерлек.

Наглашава да добијамо довољне количине вакцина, као и да се нада да до краја маја можемо доћи до 2,5 милиона људи који ће примити обе дозе вакцине.

“То нам даје за право да кажемо да можемо да дочекати мирније лето него што је било прошле године”, додао је Ђерлек.

Мобилне екипе иду по сеоским срединама, обилазе се ромска насеља. На питање да ли се у мањим срединама повећава број заинтересоваих за вакцинацију, Ђерлек каже да је циљ максимално убрзање имунизације, као и да су кренули ка руралним подручјима, проградским насељима, удаљеним селима.

“То је дало резултате. Имали смо врло лоше резултате у Жагубици, Мерошини, Тутину и другим местима, али наш циљ је да ка тим и другим местима кренемо још жустрије, са још више капацитета, јер заиста постоји у тим удаљеним местима велика збуњеност људи, али када сам био на терену видео сам да када разговарате са људима и објасните да су људи заинтересовани за вакцинацију и направили смо значајан помак у тим местима”, рекао је Ђерлек.

На питање може ли здравствени систем да издржи када се узме у обзир број новозаражених и оних који захтевају хоспитализацију, Ђерлек каже да се нада да може.

“Британски сој је толико бруталан да нам задаје озбиљне проблеме. Тренутно имамо преко 7.116 пацијената у болницама са тенденцијом свакодневног повећања броја људи. Морамо ширити ковид капацитете. Довољно је да кажемо да у болници у Батајници већ имамо око 910 пацијената и сви су са тешком клиничком сликом”, рекао је Ђерлек.

Нагашава да је сигуран да је здравствени систем спреман да одговори том задатку.

“Међутим, морам да истакнем да су наши здравствени радници много уморни и да дају последњи атом снаге да одговоре свом послу и не могу да пропустим прилику да им се још једном захвалим”, поручио је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here