Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Имамо смањење броја новооболелих, али још нема довољно аргумената за опуштање, јер имамо 5.400 људи у ковид болницама, више од 200 људи на респираторима и дневно умире између 50 и 60 људи, рекао је за РТС државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Мирсад Ђерлек рекао је и Дневнику РТС-а да је у последња три дана издато око 53.000 дигиталних сертификата који су компатибилни са прописима Европске уније и оценио да то говори да људи желе да путују и искористе бенефите вакцинације.

Додао је да ће зелени сертификат усклађен са ЕУ за пет дана моћи да се извади и у поштама широм Србије.

Говорећи о старим сертификатима, Ђерлек је навео да је досад издато око 2.166.000.

“Грађани показују на тај начин колико су били одговорни, а с друге стране, користе бенефит вакцинације и желе да остану у ресторану после 20 часова, јер им то омогућава одлука Кризног штаба и на неки начин поспешују друге људе да се вакцинишу”, истакао је Мирсад Ђерлек.

Додао је да се у последњих месец дана бележи повећање датих првих, других и трећих доза, и оценио да је то утицало на стабилизацију епидемијске ситуације.

“Дато је првих доза 3,3 милиона, других доза 3,1 милион и трећих доза око 1.400.000. Сви ти бројеви су значајно утицали на стабилизацију епидемијске ситуације”, казао је Ђерлек.

Ђерлек је Навео да је највећи проценат вакцинације од 78 одсто забележен у Прешеву, што га је, како је рекао, изненадило.

“На 67 одсто је Прибој, на 63 Ниш и Ужице и Београд са 62. То су заиста високи бројеви у односу на остале градове. Што се тиче зачеља, ту је без промене. Тутин је на 20 процената, Лајковац на 30 и Мионица на 31 проценту”, истакао је Ђерлек.

Навео је да у Тутину, Лајковцу и Мионици осим разговора и мотивационих ствари, попут ковид пропусница, не могу присиљавати људе на вакцинацију.

Говорећи о повећаном вакцинисању младих, Ђерлек је истакао да га радује што млади схватају значај вакцинације.

“То је био доскоро катастрофалан резултат. Међутим, у овом тренутку ми имамо 27,8, скоро 28 посто вакцинисаних. Није то број да бисмо могли да кажемо да је за велико славље. Шта је утицало? Искрено да вам кажем, мислим ковид пропуснице и оно што смо говорили, људи желе да увече седе у кафићима и ресторанима”, сматра Ђерлек.

Додао је да нису сви млади схватили озбиљност коју коронавирус носи са собом и рекао да ће о томе разговарати са младима и да су студенти Медицинског факултета у томе помогли.

Мирсад Ђерлек је навео да га много брине што деца у актуелном таласу нису заштићена.

„Мислим да сви ми родитељи треба да ставимо прст на чело и да кажемо – да ли ми имамо право да угрожавамо животе своје деце, јер се углавном дешавало да су невакцинисани родитељи заразили своју децу“, рекао је Ђерлек.

Додао је да се боји да ће доћи неки нови сој вируса који ће више погађати децу.

Ђерлек је навео да је смањење броја новооболелих добар статистички податак, али да још нема довољно аргумената за опуштање.

“Нема опуштања, јер ми ипак имамо 5.400 људи у нашим ковид болницама, ми имамо преко 200 људи на респираторима и нама дневно умире између 50 и 60 људи. То нису бројке које нам дају за право да се опустимо”, нагласио је Ђерлек.

Додао је да у наредном периоду предстоје догађаји који су епидемиолошки ризик.

“То су славе, два Божића, Нова година, велики прилив наших грађана који живе у иностранству. Треба све то, на неки начин, преживети, а да се не погорша ситуација”, рекао је Ђерлек.

На питање да ли је решење увођење ковид пропусница за још неке просторе, Ђерлек је одговорио да неће бити увођења ковид пропусница за друге објекте уколико не буде погоршања епидемијске ситуације.

“Ја се надам да ће то бити као прошле године, да ће ти људи који славе, то је лепо да се прослави, да ће се понашати као прошле године, у оквиру својих породица, без неких великих окупљања и да ћемо схватити да још није време за нека велика славља и када су у питању Нове године и остале врсте великих окупљања да се морамо чувати”, рекао је Ђерлек и поручио свим грађанима да се вакцинишу.

Нагласио је да је у овом тренутку рано размишљати о томе да неке установе изађу из ковид система и да ће се сачекати да прођу ризични догађаји.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here