1. 02. 2021.

Државни секретар министарства здравља Др Мирсад Ђерлек очекује да ће крајем јуна Србија бити близу колективног имунитета што се тиче вируса корона и да ће до тада бити вакцинисано око 2,5 милиона становника.

Он је за ТВ Хепи рекао да је наредна четири месеца важно да се сви придржавају свих епидемиолошких мера – маска, дистанца, хигијена руку…

“До сада смо ревакцинисали 456.584 грађана. Сигуран сам да ћемо до 1. маја имати 1,4 милиона људи који су примили обе дозе вакцине, а до краја јуна око 2,5 милиона. Ми смо крајем јуна близу колективног имунитета”, рекао је Ђерлек.

Он је навео да забрињава то што расте броја заражених пацијената, али и да се тек данас очекују реалнији бројеви и већи број заражених у односу на јуче.

Упитан какве ће бити одлуке Кризног штаба на сутрашњој седници, он је рекао да је сигуран да неће доћи до попуштања мера, а да ли ће доћи до пооштравања, зависиће од данашњих резуултата и каква ће бити ситуација с бројем новозаражених.

“Ми морамо заштитити здравље људи. Не може вакцина сама да победи корону, морамо сви заједно”, рекао је Ђерлек.

Он је додао да ће корона сигурно трајати још неколико година, да неће бити у облику у коме је сада, као и да је циљ је да се спусти на ниво сезонског грипа.

“Надамо се да ћемо вакцинацијом корону ставити под контролу као што смо ставили сезонски грип. Видећемо шта ће стручњаци рећи да ли ће вакцинација бити сваке или сваке друге године”, рекао је др Ђерлек, а преноси Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here