Mesto za reklamu

24.03.2019.

За Европску унију је бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године било стратешка грешка, сматра шеф Центра за геополитичка истраживања „Еуроконтинент“ Пјер Емануел Томан.

Тринаест земаља-чланица НАТО-а дале су тој алијанси на располагање своју авијацију за извођење војне операције, а међу њима су Француска, Немачка, Италија, Португалија, Шпанија и Велика Британија. Амерички континент је имао око 75 одсто удела у свим операцијама НАТО-а.

„Сматрам то стратешком грешком. То је од НАТО-а направило организацију која је одговорна за безбедност Европљана и која је доминантна у односу на Европску унију. Европска унија и европске чланице НАТО-а су направиле од себе заточенике геополитичких приоритета САД на Балкану, као и Немачке, која сматра да је ЕУ потчињени део евроатлантског простора. Сматрам да је криза у ЕУ делимично почела управо тада“, рекао је експерт.

Он је назвао лажима изјаве да је бомбардовање било „хуманитарна интервенција“.

„То је било учињено да би се сакрили истински геополитички интереси атлантиста, који су желели да распарчају Југославију, да извуку Русију из региона Балкана и да коначно окрену балканске земље НАТО-у“, рекао је Томан.

Експерт сматра да је резултат бомбардовања „стварање нефункционалних држава као што су Косово или Босна које не могу да постоје без европских субвенција“.

„НА Балкану су се за дуг период учврстили исламски екстремисти, а регион је постао један од кризних фактора у односима с Русијом, која је изгубила поверење у евроатлантске инстанце“, указао је Томан.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here