Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Европски парламент (ЕП) изразио је данас забринутост због третмана вијетнамских радника у кинеској фабрици “Линглонг” у Зрењанину и осудио насиље “екстремистичких и хулиганских група” против мирних еколошких демонстраната током протеста протеклих седмица у Србији. Дачић осудио хитну Резолуцију ЕУ.

Како јавља Радио слободна Европа (РСЕ), за резолуцију, која је усвојена по хитном поступку на седници у Стразбуру, гласало је 556 посланика, против је било 79, а 50 уздржаних.

У резолуцији се власти у Србији позивају да пажљиво истраже случај “Линглонг” и да обезбеде поштовање основних људских права. Затражили су и да српски званични органи доставе Европској унији закључке својих истрага, као и да починиоце позову на одговорност.

Истовремено, Европска комсија је поздравила отварање Кластера 4 са Србијом и поручила да је то сигнал јачајња

Српске власти се позивају и да омогуц́е слободан и несметан приступ фабрици “Линглонг” у Зрењанину и смештајним објектима вијетнамских радника за НВО, организације цивилног друштва, званичнике ЕУ и друге званичнике из међународних организација.

Европски парламентарци такође изражавају дубока забринутост због озбиљних проблема корупције и владавине права у области животне средине у Србији.

Подвлачи се општи недостатак транспарентности и процене утицаја инфраструктурних пројеката на животну средину и друштво, укључујуц́и кинеске инвестиције и зајмове, као и једне од две највеће рударске компаније, “Рио Тинто”, која планира ископавање литијума у западној Србији.

У Резолуцији се још осуђује насиље “екстремистичких и хулиганских група” против мирних еколошких демонстрација и изражава жаљење због количине силе коју је полиција употребила против демонстраната.

Европски посланици такође изражавају и забринутост због све вец́ег утицаја Кине у Србији и широм Западног Балкана и позива Београд да “ојача своје законске стандарде за кинеске пословне активности”.

“Такође, у овом контексту, осуђује се улога хулиганских група у заштити мурала осуђеног ратног злочинца Ратка Младиц́а у Београду, и одговарајуц́и инциденти који су разоткрили блиске везе између хулигана и полиције. Изражава се забринутост због очигледне неспремности власти да обезбеди трајно уклањање мурала у супротности са жељама станара и формалне општинске одлуке”, каже се у амандману на резолуцију изгласану данас у Европском парламенту у Стразбуру.

Овај амндаман је предложен у среду, 15. децембра, уочи расправе и гласања резолуције а за усвајање овог параграфа се гласало пре гласања за целокупни текст резолуције о стању у фабрици “Линглонг” и еколошким протестима у Србији.

Борба против организованог криминала за бржи пут Западног Балкана у ЕУ

Европски парламент објавио је да су посланци синоћним гласањем усвојили Извештај о борби против организованог криминала на Западном Балкану.

Извештај, који је сачионио аустријску посланик Лукас Мандл, говори о потреби за искорењивањем политичких и административних веза са организованим криминалом, позива на отварање архива бивше Југославије, али и на либерализацију визног режима са тзв Косовом.

Посланици Европског парламента истичу да су борба против организованог криминала и напредовање ка ЕУ процеси који се “међусобно јачају” и позивају на убрзани процес интеграције.

Извештајем се позивају владе региона да значајно појачају своје напоре и наставе са реформама у области владавине права и борбе против корупције и организованог криминала.

С друге старне, ЕУ се позива да подржи ове напоре кроз финансијску помоћ и практичну сарадњу.

“Организовани криминал штети међусобном поверењу грађана као и поверењу у јавне институције. То велика препрека напорима друштава на Западном Балкану да развију своје државе и економије. ЕУ не сме да користи организовани криминал као изговор за одлагање процеса проширења, већ треба да стане уз народ Западног Балкана у њиховој борби против организованог криминала”, поручио је известилац ЕП, Лукас Мандл.

Извештај указује да су “главни фактори” који чине друштва Западног Балкна рањивим, недостатак могућности за запошљавање, корупција, дезинформације, елементи “заробљавања државе”, неједнакост и страно мешање “недемократских режима као што су Русија и Кина”.

Посланици Европског парламента наглашавају потребу да се искорене политичке и административне везе са организованим криминалом кроз “јасне мере заштите од корупције и ефикасно кривично гоњење случајева корупције високог профила”.

Констатује се и да су везе између организованог криминала, политике и бизниса “постојале и пре распада Југославије” и критикује недостатак воље надлежних власти у региону да отворе бивше југословенске архиве.

Посланици Европског парламента подвлаче да је важно да земље Западног Балкана сарађују и деле обавештајне податке са државама чланицама и међународним партнерима.

Дачић: Резолуција Европског парламента пример лицемерја

Резолуција Европског парламента о Србији је још један пример лицемерја и двоструких стандарда, оценио је данас председник Скупштине Србије ивица Дачић.

“У данима када су Србији отворили Кластер 4 у процесу придруживања Европској унији, чиме нам је одато признање за напредак у реформама, Европски парламент усваја потпуно супротну резолуцију, која се заснива на лажним тврдњама појединих опозиционих странака и невладиних организација. И то у време када смо сведоци бруталних акција полиције у многим земљама чланицама ЕУ”, рекао је Дачић за Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here