Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Европска агенција за лекове препоручила је да нови, ретки нежељени ефекти, буду у уврштени у упутство за употребу Ковид-19 вакцина компанија “Астра Зенека” и “Џонсон и Џонсон”.

За вакцине оба произвођача као “веома ретки” наводе се случајеви трансверзалног мијелитиса као нежељене реакције после вакцинације.

У питању је ретко неуролошко стање упале једне или обе стране кичмене мождине, а које може изазвати слабост у рукама или ногама, сензорне симптоме (пецкање, утрнулост, бол или губитак осећаја бола) или проблеме са функцијом бешике или црева.

У ЕМА наводе да однос значајне користи од вакцина и потенцијалног ризика и након нових сазнаја и даље остаје непромењен.

Када је реч о вакцини компаније “Астра Зенека”, у ЕМА су препоручили ажурирање већ постојећих информација о “веома реткој” могућост тромбозе са тромбоцитопенијом ( ТТС) након вакцинације.

Последњи подаци говоре да се ТТС у мање случајева јавља након друге дозе – од пријављених 1.809 случајева широм света 1.643 су се десила након прве, а 166 након друге дозе “Астар Зенека” вакцине.

Према тренутним информацијама о производу, примена друге дозе ове вакцине је контраиндикована код људи који су искусили ТТС након прве дозе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here