Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Данас су оборени сви црни рекорди када је корона вирус у питању. Али, др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је да ипак постоје и неке охрабрујуће вести.

– Тешко може да се каже да је епидемија под контролом. Међутим, оно што може евентуално да нас мало охрабри у оваквој неповољној, негде чак и катастрофалној ситуацији, јесте чињеница да је у Београду испод 30 одсто заражених. Дакле, већ неколико дана број заражених у престоници је до 2.200. Као прво место где се вирус нагло активирао досегао је изгледа максимум, питање је како ће то даље тећи. Проблем је што је то на високом нивоу и то ће трајати. Пратићемо тренд, видећемо да ли ће број новозаражених почети да пада, али свакако неће брзо падати број заражених и то је сигурно – каже др Кон гостујући на РТС.

– Овај налет је дупло тежи у односу на претходне налете, видимо по броју пацијената, по клиничкој слици и броју оболелих на интензивној нези. Никада нисмо имали оволики број тешких пацијената. Већ дуго све ово траје.

– Ако је једна особа заражена, онда би требало да борави у одвојеној просторији, храну да му укућани достављају тако што оставе код врата, али и да не користе исти тоалет и, наравно, ношење маски се подразумева. Нас је у овом случају изненадио тај нагли скок броја заражених. Болнице су пуне, али налазићемо додатне капацитете. Сада може да буде проблем недостатак здравственог кадра – каже др Кон.

– Зашто ми не можемо да кажемо нашим грађанима – људи, сви који сте старији од 65 година, нигде не излазите. Избегавајте сваки контакт, водите рачуна да не будете у контакту са онима који су имали контакте, нека су то и најрођенији. Останите доследни чувању себе и свог живота – поручио је Кон.

Данас су поново оборени сви црни рекорди.  Позитиван тест имало је 6.842 људи, док је чак 37 особа изгубило битку са опаким вирусом. На респираторима у здравственим установама широм Србије се налази 225 пацијената, што је нови црни рекорд.

Због повећања броја новооболелих и све лошије епидемиолошке ситуације Влада Србије прописала је нове мере за сузбијање ширења корона вируса које су ступиле на снагу данас тачно у 18 сати.

Нажалост, епидемиолошка ситуација је све тежа и тежа. Она се прати из сата у сат и већ колико сутра можемо очекивати и нове мере и препоруке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here