Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолог Радмило Петровић каже за РТС да је у ваздуху велика количина коронавируса и да свака вакцина која буде доступна, без обзира на то каква је, даје много мање нежељених појава од сусрета са вирусом. Истиче да мере које су тренутно на снази нису лоше, али је лоше њихово спровођење. Ми смо јако недисциплинован народ, поручује доктор Петровић.

Епидемиолог Радмило Петровић каже да би радо примио сваку вакцину против коронавируса која се појави у Србији.

“Не бих примио ниједну вакцину за коју не знам њен састав и начин производње, како се дошло до ње, да ли је мртва или жива вакцина или је од самог антигена”, истиче Петровић.

Каже да свака вакцина, без обзира каква је, даје много мање нежељених појава него сусрет са “дивљим коронавирусом”.

Доктор Петровић каже да је број од 512 заражених очекиван.

“Када је на целом Балкану овако како јесте, сигурно је да ће се то и код нас одиграти”, истиче Петровић.

Објашњава да стицање имунитета може да се догоди на два начина – преболевањем или вакцинацијом.

“Када се сабере проценат оних који су инфицирани, па су створили имунитет и оних који су примили вакцину, треба да буде најмање 60 одсто популације да би вирус полако почео да јењава и губи на вируленцији”, наводи Петровић.

Када је реч о увођењу нових мера, доктор Петровић каже да мере које су тренутно на снази нису лоше, али је лоше њихово спровођење.

“Ми смо јако недисциплинован народ и већина суграђана мисли да носе маске да би испунили жељу Кризног штаба и неке прописе, а треба да схвате да их носе ради себе и својих укућана”, наглашава Петровић.

У свету паралелно са порастом броја оболелих расте и бунт против епидемиолошких мера и ношења маски. Доктор Петровић истиче да људи нису свесни ситуације.

“Видите да још увек дивљају неки равноземљаши, антивакцинални лобисти који нису схватили суштину”, каже Петровић.

Петровић наглашава да људи треба да носе маске и поштују мере зато што је “вирус присутан у великој количини у ваздуху затворених просторија”, а и на отвореном када је присутан велики број људи, а нема циркулације ваздуха.

“Ту постоји могућност аерогене инфекције. Стално моје колеге причају да је то капљична инфекција. Првенствено јесте, али ако капљице које избацујемо остану дуже у ваздуху, па се сасуше, постану капљична језгра. Када се то удахне, може да се зарази. То је сада ваздушна инфекција”, објашњава Петровић.

Каже да уколико би сви носили маске и држали дистанцу месец дана, вирус не би нестао, али би знатно ослабио.

“Нисам више толико оптимиста. Ако је вирус негде програмиран од злих људи, он може да има одређени број пасажа и да временом нестане сам од себе, али уколико се десила природна мутација негде у дивљој природи, неће он тако лако да се преда нама”, поручује Радмило Петровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here