Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 да је евидентно да се смањује проценат заражених коронавирусом као и притисак на здравствени систем Србије.

Брнабић је нагласила да, без обзира на то што је у последњих 24 часа потврђено 295 нових случајева заразе, јасно да епидемија слаби, што се види по прегледима и хоспитализацији. Она је изнела податак да је на болничком лечењу задржано 287 особа оболелих од коронавируса, док је из болница отпуштено 390 излечених.

Све долази под пуну контролу, рекла је премијерка и поручила да даљи ток епидемије зависи од нас самих, од тога како ћемо се понашати и да ли ћемо поштовати превентивне мере.

“Дугујем захвалност грађанима, заједно се боримо, највећи број грађана је изузетно одговоран, то се види у градском превозу, затвореним просторима, у том смислу ми се чини да улазимо у јесен много спремније него што смо били до пре неколико месеци”, истакла је Брнабићева.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да се епидемиолошка ситуација благо поправља и да се види смањење потврђених случајева као и постепено пражњење болница и смањење броја прегледа.

“Изаћи ћемо из ове ситуације, скептичан сам да ћемо се вратити у нормалу док немамо начин како да повећамо колективни имунитет”, упозорио је Кон.

Директорка КЦ Војводине др Едита Стокић каже да је та установа са највише хоспитализовних. Број пацијената које смо отпустили је већи, што иде у прилог ономе што је већ речено. Према њеним речима, њихови капацитети су проширени и ангажован је велики број медицинског и немедицинског особља.

Др Едита Стокић каже да ковид 19 осим промена на плућима изазива промене и на другим органима, међу којима је акутна бубрежна инсуфицијенција.

Према њеним речима, уколико пацијент доспе у јединицу интензивне неге, акутно запаљење бубрежне функције може да се јави чак у од 78 до 90 одсто случајева.  Каже да је реч о пацијентима позитивним на коронавирус, а лечење захтева мултидисциплинаран тим лекара.

Др Стокић је навела и да је у Гинеколошко-акушерској клиници КЦВ у последња 24 сата рођено 35 беба, од тога 24 дечака и 11 девојчица.

Председница Владе је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише сумње појединих лекара у рад Кризног штаба и тачност података који се објављују, рекла да је то питање за те лекаре, као и да она види исфрустрираност свуда у свету због коронавируса.

Она је оценила да је потпуно неозбиљна и чињенично и научно оспорива изјава о томе да је у Србији број заражених вирусом 128.000, док је 5.000 преминуло.

Сигурно је да је у Србији број заражених већи у односу на број потврђених, али нисам сигурна да се “одокативном методом” може закључити колики је тај број, па бих волела да видим какви су подаци људи који то тврде за читав свет и поједине земље, рекла је премијерка.

Дајемо све од себе да будемо транспарентни, нагласила је она и додала да је данас почело тестирање новог информационог система за коронавирус, који ће бити прецизнији од садашњег, а чије се пуштање у рад очекује у другој половини августа.

Говорећи о превентивним мерама које су на снази, председница Владе је објаснила да ће оне бити укидане постепено, а да је сада приоритет полазак деце у школу.

Кризни штаб, како је истакла, још увек разматра моделе, које је предложило Министарство просвете, како ће се одвијати настава у наредној школској години.

Она је оценила да је онлајн настава од марта добро функционисала, да је дала добре резултате и да је то резултат дигитализације образовања.

Сви показатељи указују на то да се налазимо у једној ситуацији постепеног смиривања и од једне јасно неповољне, улазимо у несигурну ситуацију, закључио је др Кон и нагласио да је важно да се и даље спроводе мере, да се избегавају контакти, носе заштитне маске и да се поштују сва упозорења.

„Српска стварност

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here