Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Епархија диселдорфска и немачка саопштила је да се еписког Григорије у разговору са немачком европосланицом и известиоцем Европског парламента за Косово Виолом фон Крамон није освртао на теме у вези са СПЦ.

“Из медија смо упознати са садржајем објављеног па избрисаног коментара госпође фон Крамон у вези са структуралном организацијом Српске православне цркве. Не желећи да се уносимо у даље спекулације око тумачења њеног личног става, а ради спречавања потенцијалног збуњивања заинтересоване јавности, наглашавамо још једном да се у разговору нисмо ни освртали на овакве теме”, наводи се у саопштењу епскопа Григорија објављеном на сајту те епархије.

Епархија диселдорфска и немачка је на сајту обjавила, како наводи, кључни део саопштења Информативне службе СПЦ:

“Српска православна црква постоји у Немачкој, као део једне, недељиве аутокефалне Српске Патријашије. Устав Српске православне цркве и уредбе важе као и било где на њеном канонском подручју и на теориторији Немачке, а сва црквено-јерархијска тела су обавезна да се по њима управљају. На основу Устава Српске православне цркве одговарајуће црквене власти постављају и разрешавају управе свих тела и органа, а Свети Архијерејски Сабор поставља и, по потреби, разрешава епархијског архијереја”.

Фон Крамонова је јуче, на свом Твитер налогу, објавила да је разговарала са епископом диселдорфским и целе Немачке Григоријем, а након тога је, у преписци са корисницом те друштвене мреже изнела тврдњу да “Српска православна црква не постоји”.

Она је то навела у одговору на коментар да је Српска православна црква проруска и да би било сјајно да се то промени.

“Не постоји ‘Српска православна црква”, то су аутономне епархије, за разлику од Католичке цркве. Разговарајте са епископом и бићете изненађени”, написала је Фон Крамон.

*****

Епархија диселдорфска и немачка je официјелно саопштила шта је био садржај епископа Григорија са немачком европосланицом и известиоцем Европског парламента за Косово Виолом фон Крамон. Изричито је речено да се апсолутно није разговарало о односимо у  СПЦ. Упркос томе неки медији у Србији су измислили тему и оптужили владику Грегорија да разбија Српску православну цркву. Сведоци, смо да су још неке владике у нашем расејању не тако давно такође оптуживане, без икаквог основа, да на расколу раде у својим епархијама. Такве, оптужбе су тада чак стигле и до почившег патријарха Иринеја, који је желео да све то провери. Лично се уверио у измишљене приче и јавно их демантовао и осудио. Да ли то неко поново покушава да створи раздор и у СПЦ? Верујемо да у томе ипак неће успети.  

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here