Mesto za reklamu

09.07.2019.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас на Јахорини да је аутопут Сарајево-Београд “пут мира” и да ће имати огроман значај, посебно за јачање сарадње и повезивање у региону.

“Потписали смо потребне меморандуме и са босанском и српском страном и планирамо да у најскорије време почнемо изградњу како бисмо повећали нашу конкурентност у доба глобализације. Морамо да развијемо нашу економску сарадњу”, рекао је Ердоган на пленарној седници Процеса сарадње у Југоисточној Европи на Јахорини.

Он је истакао да је процес сарадње у југоисточној Европи допринео интеграцијама земаља западног Балкана у евроатланске институције и да ће Турска наставити да подржава ове земље на том путу.

Поручио је да ће се одлуке Европске уније у вези са преговорима о чланству са Северном Македонијом и Албанијом директно одразити на будућност региона, те да је изузетно важно да се преговори одвијају у предвиђеним оквирима, јер ће у супротном нарушити мир, стабилност и односе са ЕУ.

“У последње време видимо да је политика проширења блокирана од стране неких популистичких кругова. Негативни правци поделе и дискирминације који се шире континентом у последње време представљају опасност за будућност и потенцијал региона”, поручио је Ердоган.

Турска ће 2020. године почети своје председавање ПСЈИЕ-ом, а Ердоган истиче да ће главни циљеви бити јачање регионалне заштите, миграције, повећање квалитета људских ресурса, проширење комуникационих и транспортних рута у региону, итд.

Међу стратешким циљевима је, наводи Ердоган, подизање на највиши ниво могућност комуникација и транспорта на Балкану.

Према његовим речима, у време дигитализације, од важности је да се развијају дигиталне мреже у оквиру држава чланица ПСЈИЕ-а.

“Веома је важно да постанемо регион који ће подстицати технолошки развој, који најављују економски услови 21. века”, рекао је Ердоган.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here