Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре уручио је данас кључеве 26 специјализованих возила за превоз вакцина и медицинског особља министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић и министру здравља Златибору Лончару.

Поменута возила, чија је вредност више од пола милиона евра, донација су ЕУ, а свечаној примопредаји присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић.

Возила, која су опремљена специјалним замрзивачима, намењена су за 24 здравствене установе широм Србије, при чему у једно возило може да стане пар хиљада вакцина.

Вучић је изразио захвалност ЕУ на донацији и издвојеним средствима, истакавши да нова возила решавају проблем брже дистрибуције вакцина, од Суботице, Кикинде, до Ужица, Новог Пазара, Врања и других градова.

Жиофре је поручио да ће ЕУ наставити да ради са Србијом у борби против ове пандемије, коју не можемо појединачно победити, без сарадње и координације, додавши да возила, након пандемије, остају на коришћење здравственом систему Србије.

Возила за превоз вакцина и медицинског особља набављена су средствима ИПА 2020 кроз Пројекат ЕУ за локални развој (ЕУ ПРО ПЛУС), који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге.

Тај пројекат има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне, јужне и источне Србије.

Европска унија је за тај трогодишњи програм определила 30 милиона евра.

Вучић: Нова возила за лакши превоз вакцина – вакцинишите се

Председник Александар Вучић захвалио је данас Европској унији на помоћи Србији у борби против пандемије корона вируса, те на донацији 26 возила за превоз вакцина, истичући да је тиме решен проблем бржег допремања вакцина широм Србије.

Вучић је још једном апеловао на све грађане да се вакцинишу, и тиме заштите себе и своје ближње.

“Важно је, важно да умемо да кажемо хвала. Да не потцењујемо, већ да покажемо изузетно поштовање за ЕУ на свему што су учинили. На ранијих 20 амбулантних возила које смо добили на поклон од ЕУ, на 200 запослених у здравству које плаћа ЕУ, што значајно помаже нашем систему, до ових 26 возила за 24 општине”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here