Mesto za reklamu

Европска унија пооштрила је рестриктивне мере за улазак у Унију за посетиоце из земаља које нису чланице. Према најновијој одлуци, државе чланице ЕУ се подстичу да уведу ограничења на основу којих ће улазак у те земље бити могућ само под посебним условима.

Земље ЕУ се позивају да дозволе приступ без ограничења, попут обавезног карантина, само под строгим условима.

У ЕУ ће моћи да дође држављанин земље која не прелази 25 случајева ковида-19 на 100.000 становника током 14 дана, што је стопа заразе нижа него у свим земљама ЕУ.

Такође би требало брзо увести додатна ограничења за државе у којима су откривене нове заразније варијанте коронавируса, наводи се у саопштењу ЕУ.

Реч је о смерницама Брисела, а на државама чланицама је да донесу коначну одлуку.

Неке земље ЕУ, попут Немачке, увеле су строжа ограничења, док је Белгија забранила сва осим непходних путовања у земљу или из ње до марта.

Прошлог четвртка ЕУ је искључила Јапан са листе земаља које могу да посете тај блок без ограничења.

Земље чланице усвојиле су одлуку да се тамно црвена боја дода на мапу коју објављује Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Ова боја ће се односити на подручја у којима вирус циркулише на врло високом нивоу, укључујући и регионе у којима су откривене заразније варијанте вируса.

“Државе чланице треба да захтевају од особа које путују из подручја која су означена тамно црвеном бојом да се пре доласка подвргну тестирању на ковид-19, а потом и карантину од 14 дана”, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Истовремено, државама чланицама се даје могућност да захтевају тест на ковид-19 и од путника који долазе из наранџастих, црвених и сивих подручја.

Од људи који живе у пограничним регионима и прелазе границу свакодневно или често, на пример због посла, студија или породичних разлога, не би требало тражити да се подвргну тестирању или карантину.

Уколико се и уведе захтев за тестирање, учесталост тестова на таквим особама треба да буде пропорционална, наводе у Савету ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here