Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас, у предавању на тему „Србија, Балкан и Европска унија” на Краљевском институту за међународне послове у Лондону (Royal Institute of International Affairs, Chatham House), да су два кључна приоритета спољне политике Србије – чланство у ЕУ и стабилан регион.

Брнабић је, током предавања на поменутом престижном институту, навела да се Србија налази на европском путу, и да је не брине време када ће наша земља бити примљена у чланство ЕУ, јер имамо још доста домаћих задатака које морамо обавити.

Председница Владе је, међутим, упозорила на то да је брине регионална стабилност, на чему се премијери земаља овог дела Европе морају фокусирати.

Прво питање које ми људи постављају јесте ”зашто у ЕУ”. Унија се суочава са унутрашњим изазовима, Велика Британија је напушта, људи виде да Унија пролаз кроз тешке изазове. Мислим да је одговор да је ЕУ најпре мировни пројекат и да је, захваљујући Унији, Европа имала најдужи период мира. објаснила је Брнабић.

Она је указала на то да многи Европљани сматрају да је мир нешто што се не може променити и фокусирају се на друга питања, али да ће за њу ЕУ бити увек успешан пројекат због мира који је донела континенту.

Према њеним речима, такав мировни пројекат је потребан Западном Балкану, јер ће пријем у чланство донети мир и стабилност региону.

Премијерка је нагласила да је Србији место у ЕУ јер дели исте вредности као и европске земље, и прецизирала да више од 70 одсто инвестиција долази из земаља чланица Уније.

Она је истакла да се спољна политика у том погледу неће мењати и да ће приступање ЕУ остати стратешки циљ, уз напомену да је приступање Унији административни процес.

Председница Владе је, говорећи о отварању поглавља у приступном процесу, рекла да су сва поглавља део Поглавља 35 који је лак за остале, јер је његов назив ”остала питања”, а за Србију је најтеже политичко питање, јер се тиче Косова и Метохије.

Брнабић је оценила да је Поглавље 23 о владавини права најкомплексније, поглавље о заштити животне средине је најскупље, а најтеже политичко за Србију је Поглавље 35.

Истовремено, она је указала на то да би најгори сценарио био када би се у чланство ЕУ примила неспремна земља.

Грађани би се радовали када бисмо постали чланица, али ако не будемо спремни, то би било, пре свега, због лакше могућности да се оде из земље. То не желим. Мислим да је највећа претња Србији, ако прерано приступи ЕУ, одлив мозгова, што се види у случају Хрватске, рекла је Брнабић.

Премијерка је објаснила да на тај начин земља остаје без стручних људи који су потребни за спровођење неопходних реформи, промене у друштву и за све остало.

Као премијер привржена сам чланству Србије у ЕУ, али нисам за прерано чланство. Отварање поглавља сада зависи од спремности земаља чланица ЕУ и од тога да ли желе да упуте сигнал да су “за” или “против” проширења, а има много оних које су против. То више не зависи од реформи спроведених у земљи кандидату, навела је она.

Председница Владе је указала на то да је регионална стабилност данас много важнија од европске интеграције, јер без стабилног и предвидивог региона нећемо бити у могућности да мислимо о приступању Унији, бољем животу и привреди.

Према њеним речима, Србија је највећа земља и највећа економија у региону, али са само седам милиона није довољно велика да не осети последице, ако се било шта догоди у региону.

Премијерка је истакла да је Србија пуно урадила по питању регионалне стабилности.

Говору је присуствовала некадашња висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон, а Брнабић је нагласила да је Ештон била та која је изборила први споразум Београда и Приштине, без којег би било много теже стање на Косову и Метохији.

Она је рекла да све земље региона и даље имају проблем са великом незапосленошћу, посебно младих, и додала да је Берлински процес добра иницијатива која је ојачала сарадњу земаља Западног Балкана и донела важне пројекте.

Међутим, после тога уследиле су таксе, које је увела Приштина, и које су све довеле у питање, навела је Брнабић, подсетивши на то да се читав регион обавезао ЦЕФТА споразумом.

Према њеним речима, поштовали су га сви и у најтежим временима, а кршење од стране Приштине показује жељу да се врати стање пре 2006. године, када је потписан.

Увођењем таксе они су прекинули сву комуникацију. То је водило ка сталном погоршању ситуације, објаснила је премијерка и најавила да ће покушати да види шта може да се учини да се обнови комуникација и упути јасан сигнал да се економска сарадња не сме прекидати.

Премијерка је поручила да Приштина мора да разуме да их, без компромиса са Србијом, друге земље неће пустити у ЕУ, односно неће их признати пет чланица Уније које то нису учиниле.

Статус кво нас све успорава, али зауставља у потпуности Приштину, рекла је Брнабић, наглашавајући да због тога не разуме зашто само Београд моли за компромис.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here