Mesto za reklamu

01. 04. 2019.

Приштина ће визну либерализацију добити када се обрачуна са организованим криминалом и корупцијом, рекли су листу “Зери” у Бриселу.

Приштински лист подсећа да су представници привремених институција обећали да ће визна либерализација за грађане Косова бити одобрена засигурно прошле године, али се то није догодило.

Зери су раније данас објавиле да се грађани Косова жале да амбасаде држава ЕУ пооштравају критеријуме за издавање виза и да се неретко дешава да се оне добијајају за период од само 24 сата, при чему ни новинари нису изузетак.

Напоменуто је и да истовремено представници привремених приштинских институција који су одговорни за недобијање безивизног режима за грађане Косова немају проблем са добијањем виза.

Из Брисела, међутим, поручују да, иако је Европска комисија раније констатовала да је Приштина испунила све услове за добијање визне либерализације, привремене приштинске институције ће, ипак, морати још да пораде на борби против организованог криминала и корупције.

“Комисија је у јулу 2018. године потврдила да је Косово испунило све стандарде за либерализацију визног режима, укључујући и два претходна захтева: Ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором и јачању рада у борби против организованог криминала и корупције. Косово је остварило велики напредак у протекле две године и важно је да се настави са имплементацијом свих стандарда”, речено је Зерима у Бриселу.

Такође, наведено је и да је сада Европском парламенту и Савету да одобре предлог Комисије за одобравање безвизних путовања за грађане Косова.

„Српска стварност“ / Зери, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here