Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас отварању Салона нобеловки у Музеју књиге Адлигат у част свих лауреаткиња Нобелове награде за књижевност, чији је циљ промовисање значаја и улоге жена у друштву, као и женског доприноса књижевности.

Брнабић је овом приликом говорила о непрестаној борби за равноправност, као и о великом доприносу жена друштву.

Борба за равноправност не престаје и можемо рећи да смо далеко догурали, али и да је много борбе пред нама. Данас смо изабрали тему која на својеврстан начин то и показује. Не само тему женског стваралаштва, него и тему Нобелове награде, навела је председница Владе.

Она је оценила да је Нобелова награда показатељ тога колико су жене у свету и даље у подређеном положају и указала на чињеницу да је свега 15 добитница овог признања.

Од шведске књижевнице Селме Лагерлоф, прве нобеловке, прошло је 110 година, а од тада до сада ову награду добило је само њих 15. Охрабрујуће је да се тај број повећава последњих 30 година, истакла је Брнабић.

Нобелова награда за физику, како је додала, пре две године је након 55 година додељена тек трећој научници, а актуелна нобеловка за економију је друга жена до сада.

Према њеним речима, једина област у којој је већи број жена у односу на књижевност је Нобелова награда за мир, што говори о томе колико жене имају да дају разума и памети овом свету.

Председница Владе је, с обзиром на то да Србија још нема нобеловку за књижевност, издвојила неколико жена које су у нашој земљи женама показале правац и утрле пут за родну равноправност.

Брнабић је, подсетивши на богату и бурну историју прве жене архитекте Јелисавете Начић, навела да је њен необичан живот увек био вођен личним уверењима и слободом без страха.

Одважна и неустрашива жена је инспирисала многе друге да се баве професијама које су до тада биле резервисане за мушкарце, али и да пре свега живе слободно и раде оно што воле, истакла је премијерка.

Брнабић је поменула и Катарину Ивановић, прву сликарку и академика, Марију Магу Магазиновић, модерну балерину и новинарку, Драгу Љочић, прву жену лекара, Милену Марић Ајнштајн, научницу, Милунку Савић, хероину ратницу и многе друге.

Поред председнице Владе, скупу су присуствовали и поверница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, као и амбасадори држава у којима су нобеловке живеле и радиле: Шведске, Норвешке, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Аустрије, Велике Британије и Канаде.

Ова јединствена поставка, прва ове врсте у нашој земљи, посвећена је добитницама Нобелове награде за књижевност и укључује фотографије досадашњих добитница, оригинална издања њихових дела, као и столицу/фотељу специфичну за државу из којих свака од ових великих књижевница потиче.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here