Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У Бањалуци је одржан састанак председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића са председницима парламентарних странака које чине владајућу коалицију у Републици Српској о именовању новог високог представника у БиХ.

Порука састанка је да Република Српска не може прихватити овакав начин именовања новог високог представника. Председница Српске позвала је да се стане у заштиту међународног права.

Цвијановићева је нагласила да је начин на који је извршено именовање новог високог представника неусклађено с оним што предвиђа Дејтонски споразум, те да међународна заједница показује недоследност.

Она је истакла да се нелегално, мимо процедура, покушава именовати нови високи представник.

“Разумемо да је Валентин Инцко овде годинама без кредибилитета, али то не значи да се при избору новог високог представниак треба да заобиђу јасно прописане процедуре”, рекла је Цвијановићева.

Председница РС је истакла да је постојала потреба да се недостојан међународни представник, какав је био Инцко, који се много пута окомио на Републику Српску, уколни са сцене, али да је недопустиво именовање које представља превару.

“На основу међународног права и Дејтонског споразума, ми данас имамо државу која се састоји од два ентитета и Република Српска жели да штити и свој интерес и да остварује све своје функције управо на основу споразума на који смо дали сагласност, а не на основу онога што је он постао у међувремену”, поручила је председница РС.

Цвијановићева је нагласила да је став свих учесника данашњег састанка да је начин на који је извршено именовање новог високог представника апсолутно неусклађено са оним што је предвидио Дејтонски споразум, односно међународни акт.

“Тамо јасно стоји да стране потписнице треба да буду те које утврђују предлог, а да се та одлука потврђује релевантном резолуцијом у Савету безбедности УН. Нема ту никакве групе амбасадора, која заседа, а онда предлаже ко је нови високи представник”, истакла је Цвијановићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here