Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Бајденова честитка председнику Александру Вучићу је неуобичајена, непристојна и увредљива, оценио је бивши шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић.

Неуобичајена зато што се честитке не користе за саопштавање политичких ставова најделикатније природе, додаје Јовановић.

„Непријстојна јер пријатељске земље и савезници никада не држе лекције једна другој о задацима. Када се то, ипак, деси, онда је израз хегемоније, а не демократије. Увредљиво је што све то Бајден чини јавно не схватајући да тиме повређују ране нанете српском народу 1999. године и продубљује неповерење, уместо да јача узајамно поштовање“,сматра бивши шеф дипломатије СРЈ.

То што Бајден траже да се Србија помири са отимањем Косова и Метохије и да га призна као независну државу, равно је залагању за безакоње и хаос у Европи и свету, истиче Овановић и додаје да је реч о ставу „да сила и претње силом буду изнад сваког закона“.

„То је опасно поигравање силом у новом формату глобалних односа“, упозорава Јовановић.

Ове старе поруке новог америчког председника упаковане су у подсећања на 140 година дипломатских односа пријатељства и савезништва две земље у два светска рата и на допринос српске дијаспоре развоју и напретку САД, додаје он.

„Фрапантно недостаје осећање да све то више обавезује Бајдена на исправљање грешака његових претходника према Србији и српском народу, него српског председник Вучића који се бори за поштовање Повеље УН и основних принципа међународних односа и легитимних интереса суверенитета и територијалног интегритета Србије“, закључио је Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here