1. 04. 2020.

Од данас почињу да важе нове мере Владе Србије, којима се нормализује живот грађана, али уз ограничења чији је смисао да људе заштите од заразе. Врата ће отворити многи привредни објекти, а старијим грађанима се омогућава да свакодневно од 18.00 могу изаћи у шетњу.

Од данас почињу да раде пијаце у затвореном простору, фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте, као и фитнес центри и теретане. Сви објекти морају обављати своје делатности уз коришћење заштитне опреме (маске, рукавице, дезинфекциона средства).

Препоручено је да се због ограничења броја људи, делатност у тим објектима обавља само по принципу заказивања термина, како би се избегло окупљање већег броја људи у затвореном простору.

Забрана кретања је на снази од 18.00, а у време полицијског сата у шетњу могу само грађани старији од 65 година – сат времена, највише 600 метара од места становања.

Према последњим подацима, коронавирусом су заражене 8.042 особе, а преминуло је 156 људи.

Сада је највећи акценат на томе да се сачувају домови за старе и спречи улазак коронавируса, што се догодило у Дому за старе “Радост” у  Неготину.

У току ноћи испражњен је Дом за старе “Радост” и екипе руских стручњака и Војске дезинфиковале су просторије дома. Сви позитивни на коронавирус из дома “Радост” пребачени су у Ниш – седам особа је у Клиничком центру Ниш, три у Нишкој Бањи и 37 у ковид-болници у Соко Бањи.

Коронавирус је потврђен код још једне особе, па је укупан број заражених у дому “Радост” 49. Почела су тестирања и у два хостела који раде као старачки домови, тестиране су 53 особе, али тестирају се и сви конатакти запослених у Дому за старе “Радост”. И у преостала два дома за старе у Неготину данас и сутра биће обављено тестирање.

Због пропуста у раду Дома за старе „Радост“ већ је покренута истрага и биће формиран посебан кризни штаб. Суштина је била да се спречи да вирус уђе у социјалне установе због карактеристика корисника, рекла је за РТС епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и истакла да је очигледно било пропуста на различитим нивоима и да ће неко морати да сноси одговорност.

У Клиничко болничком центру “Звездара” у Београду, који је крајем марта постао ковид-болница, за скоро месец збринуто је 740 пацијената. Тренутно их је 256, од тога 17 пацијената је на интезивној нези, а 10 на респираторима, наводи дирекор ове установе проф. др Петар Сворцан. Истиче да је у овом тренутку петоро запослених у тој болници оболело од ковида-19 и они имају лакшу клиничку слику, а како каже Сворцан, немају јасан знак да су се они заразили у контакту са пацијентима у болници. Сворцан каже да су се веома брзо реорганизовали када су постали ковид-болница и да су се добро обучили како да користе заштитну опрему, јер је то најважније. “Највећи изазов је био да организујемо посао тако да ризик запослених буде на најмањој могућој мери, а да посвећеност пацијентима и лечењу буде максимална”, додао је Сворцан.

“Ово је осма недеља и ја се надам да ћемо у скорије време дефинитивно победити ову пошаст и поносан сам на наше запослене”, поручује Сворцан.

Живот се у Србији полако враћа у нормалу, а епидемиолог Предраг Кон указује да Србија полако излази из епидемије, али да је свет тек на почетку пандемије.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да наша епидемијска крива опада и објаснио шта би се догодило кад бисмо нагло попустили мере. Зато је сада свакако најважније задржати приправност заштите од корона вируса који је притајен, али и даље ту и не дозволити му да поново почне да буја.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here