Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Град Београд ће од следеће године потпуно забранити коришћење пластичних кеса, министар заштите животне средине Горан Триван поздравио је одлуку и позвао друге локалне самоуправе да следе Београд, али, с друге стране, из Привредне коморе Србије (ПКС) кажу да ће та мера утицати на судбину 150 предузећа у Србији која се тиме баве.

“Потпуно подржавам одлуку Београда и позивам друге локалне самоуправе да се озбиљно и на овај начин ефектно позабаве овим проблемом као што то и Београд чини”, рекао је Триван Танјугу.

Подсетио је да је само прихватањем трговинских ланаца да наплате пластичне кеса смањило њихову употребу и до 80 одсто.

Он каже да је београдска одлука један од примера где ће се врло ефектно показати како се лако и брзо могу донети ефикасне мере за заштиту животне средине и додао да је она резултат сарадње министарства које кроз закон о главног граду дало прилику Београду за овакву одлуку.

“Београд је перјаница кад је у питању заштита животне средине у нашој земљи, а у многим стварима и у региону”, оценио је министар.

Секретар Удружења за хемијску и гумарску индустрију и индустрију неметала при ПКС Драган Стевановић наводи да у Србији тренутно постоји око 150 произвођача пластичних кеса који запошљавају око 2.000 радника.

Оценио је да ће мера забране пластичних кеса у Београду, које је највеће тржиште, сигурно утицати на смањење производње, као и да ће се одразити на њихово пословање.

“Производња кеса је ове године пала за 39,7 одсто у односу на прошлу годину због најављених мера, али и због наплате кеса у великим супермаркетима”, казао је Стевановић Танјугу.

Каже да за предузећа која се баве производњом пластичних кеса нема алтернативе, те ће она, ако се забрани коришћење кеса у целој земљи, стати са производњом.

Једини начин да одрже своје пословање, наводи Стевановић, јесте извоз у Европску унију, јер, објашњава, они немају забрану употребу кеса, већ органичено коришћење.

“У ЕУ имају ограничење коришћења појединих кеса, а то су кесе од 15 до 50 микрона, тако да су најтање кесе остале без ограничења, као и дебеле кесе за вишекратну употребу”, навео је Стевановић и истакао да више од 80 одсто наших произвођача пластичних кеса већ извози у ЕУ.

Европска унија донела је меру којом се поједине врсте пластике за једнократну употребу, попут сламки и прибора за јело, забрањују од 2021. године, а министар Триван каже да Министарство прати све препоруке ЕУ.

“Ми смо спремни да то применимо код нас у Србији, а до краја ове године позабавићемо се промишљањем како то да изведемо, док ћемо следеће године најавити мере за избацивање једнократне пластике”, рекао је он.

Стевановић каже да је све то део Стратегије ЕУ за смањење пластичног отпада до 2030. године, којом су, наводи он, предвиђена ограничења у примени пластичних производа за једнократну употребу, смањење неке врсте пластике, као и мере за смањење пластичног отпада у мору.

Осим циља да се смањи пластика, а најпре она за једнократну употребу, Стевановић каже да је државама ЕУ предложено да донесу план којим ће бити обухваћена и алтернативна решења како не би била угрожена привредна производња.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here