Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Министарство спољних послова Владе Републике Србије истакло је, поводом саопштења Министарства спољних и европских послова Хрватске, да је амбасадорка Србије у Загребу имала заказан састанак на иницијативу Министарства спољних послова Србије како би предала протестну ноту.

Представници хрватског министарства одбили су да приме ноту Србије, желећи да уруче своју ноту, коју је амбасадорка Србије одбила да прими.

Министарство спољних послова Србије сматра да поступак Министарства унутрашњих послова Хрватске да забрани улазак и боравак делегацији Министарства одбране и Војске Србије, чему је претходио претрес ствари чланова делегације, што је образложено недостатком одговарајуће документације којом би се оправдала сврха и услови боравка, најблаже речено није основан.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије била је најављена надлежним органима Хрватске, наводи се у ноти.

Министарство спољних послова Србије је нагласило да је оваква одлука у супротности са основним начелима модерне Европе, која предвиђа слободу кретања људи, право на очување верске и националне баштине, као и одавања поштовања невино страдалим припадницима једног народа.

Такође, Министарство је још једном указало на то да „непримерених поступака“, нити реакција од стране „српског политичког вођства“ није било, уз подсећање на то да  председник Србије Александар Вучић није желео да коментарише коментаре хрватског врха који су уследили након поступка хрватских органа.

Република Србија остаје посвећена унапређењу стабилности региона и добросуседским односима и сматра да се они могу постићи суштинским разговорима, а не путем медија, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here