Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас, на састанку са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља Уније, забринутост због све комплексније ситуације на Космету, имајући у виду чињеницу да привремене институције у Приштини не поштују дијалог, договоре и споразуме.

Брнабић је на конференцији за новинаре, након поменутог састанка, подсетила на то да су се у прошлом извештају Европске комисије нашле похвале на рачун Приштине у вези са формирањем групе за израду статута за Заједницу српских општина (ЗСО), па у следећем извештају треба повести рачуна како ће се то третирати, јер данас нема ни статута, а ни ЗСО.

Председница Владе је указала на то да је са амбасадорима, између осталог, разговарала и о поглављу 35, односно о дијалогу Београда и Приштине.

Она је истакла да Приштина, поред тога што не поштује договоре, не поштује ни Устав, имајући у виду најаву трансформације косовских безбедносних снага у такозване оружане снаге Косова.

То је, како каже, супротно не само Бриселском споразуму и Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244, него и њховом Уставу у којем стоји да за трансформацију мора да постоји већинска подршка српских посланика у косовској скупштини.

Брнабић је указала и на одлуку Приштине о увођењу додатних царина на српску робу у износу од десет одсто, што је, како је оценила, кршење ЦЕФТА споразума и то у тренутку када Приштина председава тој организацији.

Изразила сам забринутост, не само за даљи дијалог, него шта следеће може да се деси, ако имамо константно кршење свих договора, споразума и уговора. Замолила сам амбасадоре да то схвате озбиљно, истакла је премијерка и додала да да је уручила писма које је послала свим владама широм света, а у којима се упозорава на комплексну ситуацију на КиМ.

Она је, одговарајући на питања новинара, навела да се може очекивати да до краја године буде завршен нацрт медијске стратегије, уз напомену да су у току разговори са медијским удружењима и да Радна група која се тиме бави, ради.

Премијерка је најавила да ће наставити да разговара са представницима медијских удружења, да би видела како су они задовољни радом, и како би се ишло напред.

Брнабић је нагласила да је, на пример, једно питање решено, а то је плаћање ПДВ-а на медијско финансирање, и напоменула да сви остају посвећени раду и дијалогу.

Треба много да се ради да би се изградило поверење и мислим да се то постиже тако што један по један проблем решавате, оценила је председница Владе.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here