1. 05. 2020.

Епидемија коронавирусне инфекције у Кини још увек није завршена, изјавио је кинески премијер Ли Кећанг говорећи о раду владе на годишњем заседању Законодавне скупштине у Пекингу – преноси Спутник.

„Захваљујући марљивом раду и самопожртвовању кинеског народа постигли смо значајне стратешке резултате у одговору на ковид 19. Епидемија, међутим, још није завршена, а задаци који стоје пред нама у подстицању развоја су огромни. Морамо да удвостручимо напоре у циљу минимизације губитака изазваних вирусом и да испунимо задатке који се тичу социјално-економског развоја који су планирани за ову годину“, изјавио је он.

Кећанг је додао да је епидемија постала најбрже растућа, најопсежнија и најсложенија ванредна ситуација у јавном здравству, с којом се Кина икада суочила.

Подсетимо, кинески град Вухан је први град у Кини у којем је букнула епидемија. Строге мере изолације биле су уведене од краја јануара. Власти су 19. марта објавиле да у том граду више нема нових случајева заразе на дневном нивоу, а ограничења су постепено укидана. У Вухану су 7. маја укинута последња ограничења — деца су поново кренула у школу.

Кинеске власти су 29. марта званично објавиле крај епидемије у тој земљи.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here