Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Незадовољни због Закона о експропријацији, који сматрају ‘легализовањем отимања имовине грађана’, активисти покрета ‘Еколошки устанак’ и групе грађана ‘Крени–промени’, блокирали су путеве у градовима широм Србије – преноси Танјуг.

Блокаде саобраћајница, које су данас, на позив организације “Крени-Промени” и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, завршене су у касним поподневним сатима, јављају новинари Танјуга.

Претходних недеља део јавности захтевао је повлачење предложених измена и допуна Закона о експропријацији, сматрајући да он легализује присилно отимање имовине грађана потребне за спровођење државних пројеката.

Највише се замера кратком року од пет дана за који корисник треба да одлучи да ли пристаје на експропријацију, а уколико не пристане, може да покрене спор пред Управним судом што према новом закону, упозоравају активисти, не би одложило извршење, тако да му имовина може бити одузета без обзира на вољу.

Осим у Београду, блокирани су мостови и саобраћајнице у Новом Саду, код Чачка, у Крагујевцу и у још неким местима у Србији

На неколико места, пре свега у Новом Саду и Шапцу, забележени су инциденти, а било је и полицијских привођења.

У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела.

Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштени на слободу.

   У Шапцу је током блокаде моста на Сави дошло до сукоба између две групе грађана – једних који су протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, и друге која је кренула у Београд, како би присуствовала скупштини СНС-а.

У Прељини је блокада прошла мирно, али је према писању медија на информативни разговор приведен Братислав Симовић, као један од организатора.

Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намером да блокирају саобраћајницу, пренео је портал Нова.

У Крагујевцу су демонстранти блокирали део улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве.

Они су касније најмање два пута променили локацију протеста. Били су присутни припадници Полицијске управе Крагујевац и све је протекло у миру.

Блокада дела аутопута код Сава Центра трајала је дуго и у касним поподневним сатима, док су демонстранти који су се окупили на позив организације “Крени-Промени” и више еколошких удружења на протесту против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, деблокирали Мостарску петљу.

Након једночасовне блокаде, Булевар Војводе Мишића у правцу ка Савској улици, поново је проходан.

 

Блокада, код Сава Центра дуго је трајала, а долазило је и до међусобних вербалних сукоба између возача аутомобила који чекају да прођу и демонстраната.

Демонстранти, који су блокирали пут код Мостарске петље, кренули су потом ка центру Београда.

Неколико стотина грађана изашло је на мост Газела у Београду, гдје је саобраћај био у прекиду.

Више група грађана са различитих страна покушавала је да приђе Газели, али су бројни припадници полиције распоређени на прилазницама мосту то спречавали.

Саобраћај је био заустављен и испод моста, на Мостарској петљи.

Осим у Београду, блокирани су били мостови и саобраћајнице у Новом Саду, код Чачка, у Крагујевцу и у још неким местима у Србији.

Неколико стотина људи који су данас од 14 до 15 сати блокирали Варадински мост у Новом Саду, одблокирали су га и у протестној колони стигли до полицијске станице, где им се обратио Миран Погачар, један од демонстраната који је био приведен.”Србија се умирити неће”, поручио је Погачар преко мегафона.

Грађани су претходно, уз кошкање са жандармеријом, блокирали Варадински мост који од Петроварадинске тврђаве води ка центру Новог Сада.

Саобраћај је за то вријеме био обустављен.

Грађани су узвикивали “Уа”, “Издаја”, “Србија није на продају”, “Не дамо Србију”, “Рио Тинто, марш из Србије”, “Нећемо литијум”, дували су у пиштаљке и трубе, носили заставе Србије и упућивали увреде председнику Србије Александру Вучићу.

“Ово је наша земља, имамо право да кажемо не. Молимо полицију да схвати да су део нашег народа. Придружите нам се. Одбијте послушност криминалцима. Одбијте послушност Вучићу”, казала је на протесту на мосту активисткиња Оливера Радовановић.

Према ранијим незваничним сазнањима, у Новом Саду је приведено деветеро грађана, јавио је портал 021.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here