1. 07. 2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да електронска трговина у Србији значајно расте, наводећи податак да је прошле године 1,8 милиона људи куповало робу преко интернета, што је за 50 одсто више у односу на 2015. годину.

Ђорђевић је, образлажући Предлог закона о трговини у Скупштини Србије, прецизирао да је број корисника електронске трговине порастао са 18 одсто од укупног броја корисника интернета у 2011. на 31 одсто у 2018. години.

Е-трговина у Србији je прошле године остварила промет од 317 милиона долара, што је раст од око девет одсто у односу на 2017. годину, а очекује се да у овој години интернет продаја забележи промет од приближно 350 милиона долара, прецизирао је министар.

Он је објаснио да су у закон унете одредбе којима се детаљније уређује електронска трговина и да се први пут уводе појмови „електронске продавнице“, у којима трговац продаје своју робу директно потрошачу, и „онлајн платформе“ која повезује продавца и купца.

Према његовим речима, закон први пут препознаје пословни модел продаје „dropshiping”, који се већ примењује у пракси, а одвија се тако што роба физички не стиже до трговца, већ директно од произвођача путује ка купцу.

На овај начин, како је додао, биће отклоњене дилеме у инспекцијском надзору које су изазивале правну несигурност код е-трговаца јер нису били препознати у домаћем правном систему.

Важна законска новина односи се на увођење института прикривене куповине, којим се даје овлашћење инспектору да у случају основане сумње да је трговина нерегистрована обави прикривену куповину и тако обезбеди доказ, истакао је Ђорђевић.

Према његовим речима, предложеним законом су ближе уређени и продајни подстицаји, тако што су дефинисани основни облици снижења – акцијска продаја, сезонско снижење и распродаја, и за сваки од њих посебна правила.

На овај начин се спречава обмањујуће пословање и довођење купаца у заблуду, што се неретко дешавало јер су у пракси коришћени различити термини који на прави начин нису обавештавали купца, објаснио је министар.

Закон уводи, како је објаснио, и нову поделу трговине на мало, која разликује трговину на продајном месту, трговину личним нуђењем и даљинску трговину.

Према његовим речима, сектор трговине запошљава 19,3 одсто укупног броја запослених у Србији, а удео трговине у БДП-у се креће око 10 одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here