Mesto za reklamu

06.10.2019.

Биралишта на изборима на Косову и Метохији затворена су у 19 часова. Два часа пре затварања биралишта, у Јужној Митровици били су видљиви „прилив и мобилизација“ грађана, јављају косовски медији. Државно тужилаштво Косова је саопштило да је до сада привело 20 особа због различитих кривичних дела.

Централна изборна комисија саопштила је да је више од 43 одсто гласача са правом гласа гласало на превременим парламентарним изборима на Косову.

Коалиција невладиних организација „Демократија у акцији“ објавила је да је до 17 сати на ванредним парламентарним изборима на Косову гласало 38 одсто бирача који испуњавају услове.

Проценат грађана који су гласали до 17 сати у односу на прелиминарне изборе 2017. године повећан је. Исход избора засад није познат, али је извесно да су бирачи у српским срединама изашли у већем броју него на изборима 2017.

„Бројна возила на улицама, велики прилив грађана и мобилизација примећени су у Митровици“, пише лист „Лајми“, наводећи и конкретна имена кандидата.

Са друге стране, исти портал наводи да „нису примећене нерегуларности“.

Извештач „Лајми нета“ је боравио и у родном месту једног од кандидата за премијера, где су забележили, како кажу, „мобилизоване становнике овог села да гласају у што већем могућем броју и подрже свог кандидата“.

Тужитељка Мане Суља потврдила је за телевизију Т7 да су две особе ухапшене у Ђаковици због кршења изборних правила.

„Једна особа је ухапшена због фотографисања гласачког листића, док је у другом случају у питању напад. То се десило око 18 часова“, рекла је Суља, а преноси портал „КосСев“.

Национална изборна координаторка Лаура Пуља обавестила је јавност да је до сада пријављено неколико различитих случајева повреда изборног процеса током данашењег изборног дана.

Због тога је државно тужилаштво Косова саопштило да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дела која су утицала на процес гласања на изборима, од чега је 16 окривљено.

У региону Призрена пет лица је приведено због кривичног дела „Кршење гласачке тајне“ из члана 215. У Пећи су две особе приведене због кривичног дела „Злоупотреба бирачког права“ из члана 213, а у Ђаковици је шест је лица оптужено због кривичних дела „Ометање гласачког поступка“ из члана 214, „Кршење тајности гласања“ из члана 215, и за акт „Уништавање гласачких докумената“ из члана 217.

У региону Гњилана је једна особа протворена због кривичног дела „Спречавање коришћења гласачког права“ из члана 209. А у региону Митровице у два одвојена случаја је пет лица притворено, од којих су два за дело „Злоупотреба службене дужности током избора“, а троје за дело „Опструкција процеса гласања“.
И у региону Урошевца једна особа је приведена због кривичног дела „Опструкција процеса гласања“.

На северу до 15 часова гласало 37,1 одсто бирача

На ванредне изборе за парламент привремених косовских институција на северу Косова и Метохије, до 15 часова, према подацима централне изборне комисије из Приштине, изашло је 37,11 одсто бирача.

У северном делу Косовске Митровице гласало је до 15 часова 7.508 бирача, односно 33,43 одсто уписаних у бирачки списак.

Како је објавила централна изборна комисија, у Лепосавићу је гласало 6.088 грађана (38,45 одсто), у Звечану 3.623 (39,34 одсто), а у Зубином Потоку 3.006 (37,25 одсто).

У шест српских општина јужно од Ибра просечна изласност је била 36,3 одсто.

У Општини Грачаница је гласало 6.397 бирача (34,04 одсто), у Штрпцу 5.071 (42,64 одсто), Партешу 1.535 (31,85 одсто), Клокоту 1.296 (33,67 одсто), Ранилугу 2.019 (35,75 одсто) и Новом Брду 3.886 бирача (39,84 одсто).

Централна изборна комисија је објавила да је излазност на целом КиМ до 15 часова била 29,42 одсто бирача.

У Приштини је изашло до 15 часова 72.080 бирача, односно 36,86 одсто.

У северном делу Косовске Митровице, на бирачком месту у Основној школи „Свети Сава“, већ је гласао велики број грађана. На биралишта долазе и млади и стари, а многи од њих до својих гласачких места стижу породично.

У Северној Митровици од јутрос је, због изборног дана, велика гужва на улицама, којима се креће знатно више људи, него што је то уобичајено недељом.

„Изборни процес иде глатко, мирно је, излазност је чак прилично висока, виша него на претходним изборима“, изјавио је шеф Мисије ОЕБС на Косову и Метохији амбасадор Јан Брату.

Једна особа преминула је пошто је гласала данас у Пећи на ванредним парламентарним изборима на КиМ, преноси „Косова.инфо“, позивајући се на РТВ „Дукађини“.

Како се наводи, Х. Ф. (68) преминуо је од последица српчаног удара, иако му је лекар на бирачком месту у Основној школи „Џемаиљ Када“ пружио прву помоћ. Х. Ф. је преминуо у болници у Пећи.

Ђурић: Српске средине прве по излазности

Директор Канцеларије за КиМ марко Ђурић изјавио је вечерас да су српске средине на Косову и Метохији апсолутно прве по излазности, као и да је у односу на 2017. годину изашло хиљаде бирача више.

Он је за телевизију Пинк рекао да су Срби изашли много масовније од Албанаца, упркос разним ометањима.

“Српска листа и Србија могу да буду поносни на снагу и храброст нашег народа који се бори у тешким условима. На разне начине су ометани. Све је било и још увек је против нас”, рекао је Ђурић.

*****

Гласање на Косову и Метохији почело је у 7 часова ујутру, а бирачки центри су затварени у 19 часова. Од 120 посланичких места у скупштини привремених косовских институција, десет је гарантовано за Србе, а још десет је резервисано за представнике националних мањина.

Право гласа је имало око 1,9 милиона бирача, од којих је у десет општина са већинским српским становништвом 117.808.

У четири општине на северу Космета регистровано је 58.187 бирача.

У Северној Митровици право гласа имало је 22.457 бирача, који гласају у осам бирачких центара, унутар којих се налазило 27 бирачких места, од чега су два приватна објекта, а остало су школе.

Изборни процес пратиио је велики број медија, а о безбедности на северу покрајине бринуло је око 650 полицијских службеника полиције пирвремених косовских институција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here