Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У 21 општини на Косову и Метохији одржан је други круг избора за општинске председнике. Биралишта су затворена у 19 часова. Према подацима Централне изборне комисије, одзив у другом кругу био је 38 одсто. Кандидат Српске листе победио на локалним изборима у Клокоту. Самоопредељење изгубило Приштину и Призрен.

Највећа излазност је била у Клокоту – 53 одсто, јединој српској средини у којој се бирао председник општине у другом кругу.

Затворена биралишта, излазност у другом кругу локалних избора на КиМ 38 одсто

Кандидати за председнике општине у Клокоту били су Владан Богдановић из Српске листе и Страхиња Спасић из ГИ Српска народна слога.

За неколико сати Централна изборна комисија саопштиће и прелиминaрне резултате другог круга избора.

На КиМ има 38 општина, а у првом кругу председници су изабрани у 17, укључујући девет са српском већином. То су Грачаница, Северна Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Штрпце, Партеш, Ново Брдо и Ранилуг.

Кандидат Српске листе победио на локалним изборима у Клокоту

Кандидат Српске листе за градоначелника Клокота Владан Богдановић убедљиво је победио у другом кругу локалних избора у тој општини, јавља Косово онлајн.

Богдановић је освојио 1.021 глас, док је његов противкандидат из Грађанске иницијативе “Српска народна слога” Страхиња Спасић освојио 830 гласова.

Српска листа је, победом у Клокоту, остварила победу у свих 10 општина са српском већином.

Самоопредељење изгубило Приштину и Призрен

Кандидат ДСК Прпарим Рама нови је начелник Приштине

Кандидат ДСК Прпарим Рама нови је начелник Приштине

У другом кругу локалних избора на Косову владајући покрет Самоопредељење актуелног премијера Аљбина Куртија (Албин Курти) је изгубио главни град Приштину, као и други по величини косовски град Призрен.

Од 12 општина у којим је ишло у други изборни круг Самоопредељење је добило тек четири – Гњилане, Подујево, Каменицу и Штимље, а није добило ни Обилић, Ђаковицу, Качаник, Косово Поље, Витину и Ораховац.

На основу прелиминарних резултата Централне изборне комисије Косова, у Приштини је у другом кругу гласања у недељу (14. новембра) победио Прпарим (Перпарим) Рама из Демократског савеза Косова (ДСК) са око 51 одсто гласова док Арбен Витиа из Самоопредељења добио око 48 одсто.

Витиа је признао пораз и пожелео успех Рами, док је нови градоначелник Приштине обећао да ће радити у корист свих грађана Приштине.

У Призрену је више гласова добио кандидат Демократске партије Косова (ДПК) Шаћир (Схаqир) Тотај у односу на кандидата Самоопредељења Мутахера Хаскуку. Тотај је добио 51 одсто глаосва а Хаскука скоро 49.

Кандидат за градоначелника Ђаковице Ардиан Ђини из редова Алијансе за будућност Косова је победио у тој општини против Мимозе Кусари Љиље, која је била кандидаткиња Самоопредељења. Ђини је добио око 56 одсто гласова бирача а Кусари Љиља око 43 одсто.

У Гњилану је више гласова добио Аљбан Хисени (Албан Хyсени) из Самоопредељења у односу на Љутфи Хазирија (Лутфи Хазири) из ДСК. Хисени је добио око 51 одсто гласова а Хазири око 48.

У Подујеву је добио већину гласова Шпејтим Булићи (Схпејтим Буллиqи) из Самоопредељења са око 51 одсто гласова.

Такође, на основу прелиминарних резултата, Самоопредељење је победило још у Каменици и Штимљу. ДСК је, осим Приштине, добио Исток, Косово Поље и Витину. ДПК је победила и у Глоговцу, Драгашу, Качанику и Вучитрну.

Алијанса за будућност Косова је, осим у Ђаковици, победила још у Клини, Ораховцу и Јунику. Социјалдемократска иницијатива је победила у Малишеву. У Обилићу је победио Џафер Гаши (Xхафер Гасхи) из Грађанске иницијативе за Обилић.

Од десет општина са српском већином на Косову, у недељу на биралишта су изашли само грађани Клокота, гдје је више гласова бирача добио Владан Богдановић (55,13 одсто) у односу на Страхињу Спасића из Грађанске иницијатве Српска народна слога (44,87 одсто).

У Мамуши је добила Турска демократска партија Косова.

Председник ДПК Мемљи Краснићи (Мемли Красниqи)је рекао да је његова партија у другом кругу избора победила у пет општина и додао да су грађани Косова одбацили “модел владавине једног човека”.

„Након ових избора политичка сцена на Косову се променила. Нема више доминантне политичке снаге као пре осам месеци. Грађани Косова су окренули леђа Аљбину Куртију и Покрету Самоопредељење“, рекао је Краснићи.

Краснићи је подвукао да је ДПК освојила укупно девет општина.

Претходно је лидер ДСК Љумир Абдиџику (Лумир Абдиxхику) рекао да је његова партија победила у другом кругу у шест општина, укључујући главни град, Приштину.

„То је изванредан успех за Демократски савез Косова и за главни град“, рекао је Абдиџику.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here