Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, да је у овом тренутку у Србији стабилизован однос између броја пацијената примљених у болнице и оних који се отпуштају.

Гојковић је указао на то да актуелни епидемиолошки подаци показују да је заустављен нагли раст броја новооболелих у читавој земљи, додавши да је сада императив да поштујемо све мере и да смањимо број новооболелих, чиме би се смањио и број хоспитализованих пацијената.

Према његовим речима, епидемиолошка ситуација у Војводини, као и у читавој Србији може се окарактерисати као неповољна.

Он је прецизирао да је од 723 новооболела у покрајини у последњих недељу дана, 387 само у Новом Саду, који је, као велики град, најекспониранији за трансмисију.

Такође је, с тим у вези, покрајински секретар је навео Сремску Митровицу, Кикинду, Сомбор, Суботицу, Руму и Врбас.

Гојковић је, поводом навода Светске здравствене организације да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа, оценио да се о успешности различитих земаља у борби против COVID-19 може говорити када се епидемија заврши.

Све земље овог региона су се веома успешно бориле у првом кругу инфекције и тада смо имали сви заједно, а Србија је предњачила у томе, најмању стопу морталитета, предочио је он и додао да је наша земља фактички прва изашла из тог круга.

Друге земље су, према његовим речима, много теже поднеле тај први круг епидемије и имале већу смртност.

Како је истакао, када се пореди морталитет, Србија је једна од најуспешнијх земаља, много успешнија од развијенијих држава света.

Према његовим речима, примарни интерес свих у здравственом систему јесте да се капацитети болница испразне и да се на најбржи начин оне врате у нон ковид режим рада.

Наш примарни циљ је да нам се не помешају ковид и нековид пацијенти, како не бисмо имали трансмисију болничких инфекција, поручио је Гојковић.

Он је прецизирао да је највећи број заражених коронавирусом и даље у Београду и Новом Саду, као и да је нешто комплекснија ситуација у Крагујевцу.

Гојковић је, међутим, упозорио на то да је тренутно посебна пажња усмерена на Ваљево и Врњачку Бању где је забележено повећање броја оболелих.

Покрајински секретар за здравство је указао на то да је данас нешто боља ситуација у Краљеву него што је била пре неколико дана и додао да је у осталим градовима ситуација релативно под контролом.

Свуда се епидемиолошка крива заравњава, али је и даље најважније да наставимо да поштујемо мере, јер је то начин да се смањи број новооболелих, истакао је Гојковић, поручивши да су и даље ризична групна окупљања и колективна славља.

Истовремено, он је нагласио да у Кризном штабу раде најеминентнији стручњаци са института за јавно здравље и медицинских факултета у Београду, Новом Саду и Нишу али да су апсолутно отворени за све врсте сугестија и примедби у жељи да се помогне здраственом систему Србије.

Покрајински секретар је оценио да је сада потребан јединствен и солидаран наступ јер се Србија налази на озбиљној историјској прекретници, а здраственим радницима потребно је да ојачају достојанство и да буду дорасли времену у коме живе.

Директорка Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић је, одговарајући на питање да ли у Србији постоји више сојева коронавируса, рекла да у нашој земљи постоји само један тип тог вируса, који је исти као онај који је идентификован у Кини у децембру 2019. године.

Јовановић је, такође, рекла да сви грађани Србије, без обзира на узраст, плаћају ПЦР тестирање на лични захтев, које кошта 6.000 динара.

Она је подсетила на то да је само у једном периоду, у трајању од две недеље, када се увело тестирање на лични захтев, оно било бесплатно за децу, али да је због повећања захтева та одлука стопирана.

Све особе код којих, према процени лекара постоје индикације, имају право на бесплатно тестирање, навела је она и додала да су бесплатни и сви контролни ПЦР тестови.

Јовановић је, одговарајући на питање када ће невладиним организацијама и медијима бити омогућен приступ бази података “Батута” која се односи на ковид, уз поштовање мера заштите личних података, навела да је послала одговоре на захтеве 88 невладиних организација и удружења о правовременом, целокупном и континуираном извештавању о пандемији.

На питање зашто на сајту covid19.rs нису доступни подаци о зараженима на локалном нивоу, односно на нивоу градова, она је истакла да ће са унапређењем софтвера на сајту бити доступни комплетни подаци и на централном и на градском и на нивоу округа.

Одговарајући на питање новинара о вакцинацији против COVID-19 Зоран Гојковић је нагласио да је, уколико се не пронађе лек за ову болест, вакцинација кључна ствар и да би сви у друштву требало да буду јединствени по том питању.

Он је апеловао на све здравствене раднике, медије и читаву јавност да се што више разговара о вакцинацији, напоменувши да ће Влада и Министарство здравља сигурно пронаћи начин да аргументовано и на научним чињеницама покажу шта вакцинација заправо доноси.

Према његовим речима, држава ће пратити светске стандарде и набавити оно што је најбоље, најквалитетније и најсврсисходније.

Покрајински секретар је најавио и да ће у најскорије време један број приватних лабораторија бити у могућности да тестира грађане на присуство коронавируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here