Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Ситуација на Косову треба да буде у центру пажње Савета безбедности УН, саопштила је на редовном брифингу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја о прекиду комуникације са мисијом УН у тој српској покрајини.

Марија Захарова је нагласила да Приштина наставља с политиком провокација, чији је циљ подривање стабилности и безбедности на Балкану, пренео је Спутњик.”Увођење такси од 100 одсто у новембру прошле године на робу из централног дела Србије и Босне и Херцеговине озбиљно је отежало снабдевање косовских Срба. Ове мере су очигледно усмерене на наставак политике етничког чишћења Срба и наравно протеривања српског становништва. Осим тога, Харадинај је 6. фебруара изјавио да унапред одбија да комуницира са мисијом УН на Косову, која наводно необјективно оцењује ситуацију у покрајини”, констатовала је Захарова.

Скренула је пажњу на чињеницу да је ЕУ, која има мандат УН да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, изгубила способност да утиче на ситуацију.

“У том контексту, на себе скреће пажњу одговорна и уравнотежена позиција Београда, која наглашава спремност да се врати дијалогу, када такозвани косовски премијер повуче своје неприхватљиве одлуке. Такође, желела бих да нагласим да Србија још није предузела реципрочне мере”, истакла је руска званичница.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here