Mesto za reklamu

30.11.2018.

Одборници СО Јужне Митровице подржали су захтев председника општине Агима Бахтирија о поновном уједињењу северне и јужне општине. Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић поручује да је захтев незаконит те да Срби неће одговорити на ту провокацију.

Сви одборници гласали су за измену закона о административним границама, чиме би се омогућило уједињење северног и јужног дела Митровице.

Закон ће у наредним данима бити прослеђен косовској влади.

Бахтири је на седници рекао да до сада није имао добру сарадњу са градоначелником Северне Митровице Гораном Ракићем и да он игнорише албанске грађане.

Одборник владајућег ДПК Доње Бислими запитао је Бахтирија чија је заправо идеја о уједињењу – Митровице или Самоопредељења.

Одборници кажу да је идеја о уједињењу сада опасна и да је ризично отворити ову тему.

Ракић: Уједињење незаконито

Градоначелник Северне Косовске Митровице Горан Ракић каже да декларација Бахтирија нема правног основа и подсећа да су институције у Приштини још раније поручиле да за уједињење две општине нема законског оквира. Истиче да је политички циљ декларације јасан протерати Србе.

“Наша је порука можда ћемо бити гладни и жедни, али ћемо бити одлучни у мирној борби да истрајемо на нашим вековним огњиштима”, поручио је Ракић. Истакао је да Срби неће одговорити на провокације.

“Имате своју општину, народ вас је бирао, водите општину ако знате да је водите, али у нашу општину се не мешајте, остаћемо овде. Поднели смо оставке, али остајемо уз народ и бићемо истрајни у томе”, истакао је Ракић.

Косовска Митровица је подељена након НАТО бомбардовања 1999. године на северни део, у коме живи претежно српско становништво, и на јужни део, у коме живи претежно албанско становништво.

Општина Северна Митровица формирана је на основу закона косовске скупштине о административним границама општина, у фебруару 2008. године.

Настала је, иначе, по плану Мартија Ахтисарија за децентрализацију на Косову и Метохији и требало је да буде општина са српском етничком већином, на подручју општине Косовска Митровица.

„Српска стварност“ / КИМ – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here