Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић дао је, поводом појаве вируса Covid-19 у свету, инструкцију свим нашим дипломатско-конзуларним представништвима да помоћ и заштита наших грађана у угроженим подручјима мора да представља приоритет у њиховом раду.

Министарство је на све расположиве начине – посредством ДКП, СПЦ, гласила дијаспоре и друго, дистрибуирало у иностранству Препоруку Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.

Дачић је свакодневно у контакту са својим колегама – министрима спољних послова, као и са представницима међународних организација, са којима настоји да на најбржи начин пронађе решења за многобројне проблеме који настају услед рестриктивних мера које земље доносе како би се заштитиле од вируса, а највећи број проблема односи се на ограничење превоза путника и транспорта робе.

Одлуком првог потпредседника Владе формиран је Кризни штаб у ресорном министарству у циљу пружања помоћи нашим грађанима у иностранству.

Сва дипломоматско-конзуларна представништва Србије у овом тренутку у свету пружају конзуларну помоћ нашим грађанима, упркос тешким условима са којима се суочавају у раду.

Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, наши држављани у великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Србију.

Реч је о грађанима који су се у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима и слично.

Сва дипломоматско-конзуларна представништва улажу максималне напоре да се реше проблеми наших грађана и организује њихов повратак уколико је то неопходно.

Уједно, Министарство још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи.

Од увођења ванредног стања у Србији 15. марта, Министарство спољних послова је ангажовано и на помоћи страним држављанима (и њиховим ДКП) које је мера забране уласка/транзита у Србију затекла на путу ка матичној држави или на самој граници наше земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here